Rodinná biblia s ilustráciami zo 40 knižníc sveta

Unikátny skvost knižného umenia, majstrovské dielo trvalej hodnoty, cenné dedičstvo pre budúce generácie. Takýmito vzletnými slovami uvádza vydavateľstvo Ikar svoj najnovší počin, ktorým je vydanie Rodinnej biblie. Pokiaľ ide o biblické projekty, tento je pre vydavateľstvo už štvrtým, novátorské je to, že tentoraz je v centre pozornosti rodina.

20.06.2016 05:00
Rodinná biblia, Ikar Foto:
Rodinná biblia.
debata

O biblii sa často hovorí ako o knihe kníh, táto je mimoriadna aj spracovaním (a tomu zodpovedajúcou cenou – 1850 eur). Ide o ručne vyrobený originál s dôrazom aj na ten najjemnejší detail. Všetky exempláre – prvé vydanie vychádza v náklade 500 kusov – sú unikáty a ich hodnota vraj má časom vzrásť aj vďaka osobným informáciám o vašej rodine, pretože táto Rodinná biblia obsahuje aj rodokmeň pre rodinu majiteľa knihy. Biblia vychádza v exkluzívnej koženej väzbe so slepotlačou, s ručným patinovaním a so zlatou razbou. Obsahuje osem ozdobných kovaní a dve kožené spony, a čo je pre veriacich zrejme obzvlášť dôležité, aj príhovor pápeža Františka a riaditeľky Vatikánskej apoštolskej knižnice Mag. Dr. Christine Marie Grafingerovej.

Predovšetkým však kniha obsahuje 356 reprodukcií zo stredovekých biblií, breviárov, žaltárov a kódexov, iluminácií, vzácnych miniatúr a ozdobných iniciál a 270 iluminácií zdobených fóliovým zlatom. Ilustrácie pochádzajú zo 150 rukopisov zo 40 knižníc sveta. Obrázky vraj pokrývajú obdobie od 9. do 16. storočia, navyše vychádzajú na vysokokvalitnom faksimilovom papieri. Ako pripomenula riaditeľka vydavateľstva Ikar, Rodinná biblia vychádza v najlepších tradíciách krásnej knihy a objednať si ju možno aj so špeciálnym stojanom, ktorý obsahuje kusy zlata.

Vzácnu knihu predstavili v bratislavskom Františkánskom kostole, ktorý je najstaršou sakrálnou stavbou v hlavnom meste. Pápežský list v kostole čítala herečka Eva Pavlíková a odcitovala z neho aj toto: Sväté písmo nepatrí ku knihám, o ktorých sa dá povedať, že sme ich dočítali. Arcibiskup Stanislav Zvolenský potom pripomenul, že jestvujú rôzne vydania biblie, veľmi skromné aj umelecky stvárnené, kde ilustrácie vyjadrujú obdiv nad textom. Sám považuje vydanie Rodinnej biblie za prejav úcty k Svätému písmu. Podľa Zvolenského je biblia knihou o vzťahu Boha k človeku a človek spoznáva Boha v rodine. Pripomenul, že biblia obsahuje príbeh Adama a Evy, príbeh Noeho a jeho rodiny, Abraháma a jeho rodiny a mnohé ďalšie a Pieseň lásky zasa hovorí o pravej ľudskej láske. Arcibiskup Stanislav Zvolenský sa teda teší z ďalšieho vydania Svätého písma a potvrdzuje, že Biblia je v konečnom dôsledku knihou o rodine.

Rodinná biblia je vytlačená na vysoko kvalitnom... Foto: Dušan Kittler
Rodinná biblia Rodinná biblia je vytlačená na vysoko kvalitnom faksimilovom papieri a je bohato pozlátená

Ak teda túžite mať doma bibliu so vzácnymi ilustráciami z vyše 40 knižníc sveta zachytávajúcimi známe aj menej známe biblické výjavy, a to ešte ručne šitú, máte možnosť. Predáva sa v luxusnej kazete so zlatou razbou a jej súčasťou je aj číslovaný ruženec zo sklenených brúsených perál z Jablonca. Alebo si ju možno prezrieť v Slovenskej národnej knižnici v Martine, ktorá tiež získala jeden exemplár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #Biblia