Viktor Kubal, Mesto vo filozofii a ruské rozprávky

Vybrali sme pre vás päť knižných noviniek, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.

31.01.2011 06:00
Rudolf Urc: Viktor Kubal. Filmár, výtvarník,... Foto:
Rudolf Urc: Viktor Kubal. Filmár, výtvarník, humorista
debata

Miroslav Marcelli: Mesto vo filozofii
Čím pre nás kedysi bolo mesto? Mysleli sme si, že je naším dielom, že ho môžeme založiť a utvárať podľa vlastných predstáv, že v sebe stelesňuje rozumný plán usporiadania spoločenstva, ktoré sa vytrhlo spod vlády prírody a prijalo vlastné zákony. Dlho sme si mysleli, že rast miest potvrdzuje našu prevahu nad prírodou… Čím je pre nás mesto dnes?
Kalligram

Johan Theorin: Smršť
Joakim, učiteľ zo Štokholmu, sa so svojou rodinou nasťahuje do starej usadlosti ?ludden na ostrove Öland v blízkosti dvoch majákov. Dom bol postavený z dreva vraku lode. Vždy na Vianoce sa tam vraj vracajú duše mŕtvych zo stroskotanej lode. A potom, jedného dňa, nájdu Joakimovu ženu mŕtvu. Utopila sa. Mladá policajtka sa ujme prípadu.
Marenčin PT

Rudolf Urc: Viktor Kubal. Filmár, výtvarník, humorista
Kniha je monografickou a historiografickou prácou o živote a diele výtvarníka, karikaturistu, scenáristu, animátora a režiséra. Je výsledkom mnohoročného osobného priateľstva a dramaturgickej spolupráce Urca s Kubalom. Okrem historiografických a analytických kapitol ponúka aj autentické rozhovory.

Drevený zámoček. Ruské ľudové rozprávky
Súbor najkrajších ruských ľudových rozprávok pre malé deti, v ktorých prevažne vystupujú zvieratá a konajú ako ľudia. Deti v nich nájdu odpovede na otázky, aká je materinská láska (Vlk a kozliatka), láska k starým rodičom (Mášenka a medveď), prečo sa prefíkanosť nevypláca (Líštička s váľočkom), ale aj načo sú nám kamaráti (Drevený zámoček).
Buvik

Breda Smolnikar: Keď sa hore zazelenajú brezy
Kniha Keď sa hore zazelenajú brezy doviedla autorku pred súd – osem rokov sa kniha nesmela tlačiť ani predávať a dlhoročný spor sa skončil až oslobodzujúcim rozsudkom Ústavného súdu republiky Slovinsko roku 2007. Niekto v protagonistoch príbehu spoznal svojich rodičov a nepáčilo sa mu najmä zobrazenie ich sexuálneho života.
Kalligram

debata chyba