Kolektív autorov: Tri dimenzie obrazu

Milan Paštéka (1931 - 1998) bol spoluzakladateľom Skupiny Mikuláša Galandu, vystavoval v mnohých krajinách sveta.

22.06.2016 05:00
debata

„Rozhovor medzi mojím otcom Milanom Paštékom a Jánom Bakošom vznikol jedného májového odpoludnia v dome na Drotárskej ulici. S kamerou bol prítomný ďalší priateľ Pavol Haspra, vďaka ktorému sa nám uchoval obsah rozhovoru,“ píše o knižke jej vydavateľka, výtvarníčka Dominika Sládková-Paštéková, dcéra maliara Milana Paštéku.

Kolektív autorov: Tri dimenzie obrazu

„Pil sa čaj, kládli sa otázky, hovorilo sa aj sa mlčalo. Rozhovor vznikol v určitom štádiu otcovho života – v tej chvíli mal za sebou odvážny čin, preklad knihy J. F. Lyotarda Čo maľovať?“ Ako každú prácu, do ktorej sa pustil, robil s plným nasadením a so schopnosťou uvádzať veci do súvislostí a využiť hĺbku ich potenciálu. S prispením pána profesora Marcelliho a s pomocou Lucie Mikulovej preklad dostal finálnu podobu a mojej mame sa podarilo, už po otcovej smrti, knihu vydať. Otec mal veľmi silný vzťah k Francúzsku, k jazyku tejto krajiny, k jej umeniu, literatúre a k jej filozofii. Takže preklad náročného textu, skúmajúceho z filozofického a estetického pohľadu troch výtvarných umelcov, súčasnosti, bol súčasťou organického vývoja a logickým dôsledkom jeho celoživotného snaženia."

Milan Paštéka (1931 – 1998) bol spoluzakladateľom Skupiny Mikuláša Galandu, vystavoval v mnohých krajinách sveta. Patrí k najvýznamnejším slovenským maliarom. Výstava jeho diel momentálne prebieha v Galérii Čadca. Slovensko-francúzske vydanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kolektív autorov #Tri dimenzie obrazu #Trois dimensions d´une image