Jozef Kroner a Kronerovci - slovenský Jean Gabin a jeho rod

"Povedzte mi, prečo sú moje filmy v tejto krajine zakázané!?" Aj slová, plné vzdoru, ktorými Jozef Kroner hromžil na ideológov za to, že nepustili do slovenských kín filmy, čo nakrútil v Maďarsku, nájde čitateľ na stránkach knihy Elixír smiechu.

03.02.2011 07:00
Zuzana Bakošová-Hlavenková a kolektív autorov:...
Zuzana Bakošová-Hlavenková a kolektív autorov: Elixír smiechu: Jozef Kroner a Kronerovci
debata

Podtitul Jozef Kroner a Kronerovci prezrádza, že okrem rozprávania o tvorbe a živote muža, ktorého herecké majstrovstvo prirovnal maďarský režisér Károly Makk štýlu Jeana Gabina, prináša i príbehy ďalších osobností z hereckého rodu.

Teatrologička Zuzana Bakošová-Hlavenková s kolektívom autorov predstavuje manželku veľkého herca Teréziu Hurbanovú-Kronerovú, ich dcéru Zuzanu Kronerovú a synovca Jána Kronera. Štúdie a rozhovory napovedajú, čo mali spoločné. Talent a zmysel pre humor.

Kubo, Jožko Púčik, Tovje, Adam Krt, Pacho i Tóno Brtko. Divadelné, filmové či televízne tváre Jozefa Kronera. „Bolo preňho typické, že načúval srdcom, a to sa zrkadlilo v jeho postavách, ako aj to, čo sám hovoril, že nevrčal na osud. Nerád sa obzeral do minulosti, neustále sa pokúšal hľadieť dopredu a konať,“ píše Zuzana Bakošová-Hlavenková.

Štúdie pripomenú, ako sa stal hviezdou v martinskom divadle. Čím sa zaskvel na javisku Slovenského národného divadla aj prečo bez úsmevu z prvej scény odišiel. Pripomenú jeho filmové a televízne postavy, nakrúcanie v Maďarsku, aj Obchod na korze v originálnej reflexii.

Už po absolvovaní meštianky sa Terézia Hurbanová-Kronerová rozhodla pre herectvo, pre štúdium na Hudobnej a dramatickej akadémii. V martinskom divadle si vybrúsila svoje umenie a tajne sa vydala za svojho kolegu. Potom Martin obaja vymenili za SND, v ktorom však jej talent priveľmi nevyužili.

„Stala sa mi raz, na predstavení Slovenského tanga (hrala som postavu tridsaťsedemročnej sklamanej frustrovanej manželky) zvláštna vec. Uvedomila som si, že to, čo hrám, som ešte nikdy nezažila, ale už tomu rozumiem. Predbehla som svoju vlastnú životnú skúsenosť. Postava Ženy zo Štepkovej hry mi dala nahliadnuť do budúcnosti,“ napísala v habilitačnej prednáške, ktorá je súčasťou knihy, Zuzana Kronerová. A v nasledujúcom rozhovore prezradila: „Zakázala som si snívať. Taký je rezultát mojej skúsenosti.“ Štúdia pripomína cestu, ktorou prešla, kým zakotvila v Divadle Astorka Korzo '90.

Keď Ján Kroner maturoval na strojníckej priemyslovke, sotvakto tušil, že bude hercom, akým sa jeho otec – ochotník – nestal, lebo už mal rodinu. „Možno vás prekvapí, ale nie som typ herca, ktorý už na prvej skúške vystrúha nejakú figúru a do premiéry s ňou ani nepohne. Mne trvá veľmi dlho, kým svoju postavu stretnem a objavím,“ priznal v rozhovore.

Odbornosť a ľudskosť sú línie, ktoré sa knihou prepletajú. K tomu súpisy divadelných, filmových i televíznych postáv každého z rodu Kronerovcov a bohatý fotografický materiál. Elixír smiechu je kniha, v ktorej si každý niečo nájde.

Zuzana Bakošová-Hlavenková a kolektív autorov: Elixír smiechu: Jozef Kroner a Kronerovci. VŠMU, Divadelná fakulta, Divadelný ústav Bratislava

debata chyba