Kde bolo, tam bolo a Milan Rastislav Štefánik

Vybrali sme pre vás päť knižných noviniek, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.

08.02.2011 07:00
Miroslav Musil, Antonello Biagini: Milan...
Miroslav Musil, Antonello Biagini: Milan Rastislav Štefánik vo svetle talianskych archívov
debata

Petra Hanáková: Ženy – inštitúcie? K dejinám umeleckej prevádzky deväťdesiatych rokov
Určujúcim predpokladom tejto práce je poznanie, že umenie je kontextuálna záležitosť. Existuje len umenie, ktoré sa umením stáva za istých okolností, ktoré sú síce predvídateľné, no nie nemenné. Otázku: Čo je umenie? v odbornejšom diskurze nahradila iná, opatrnejšia: Kde je umenie?
Slovart / VŠVU

Matti Rönkä: Dobrý brat, zlý brat
Viktor Karppä sa pokojne venuje podnikaniu najmä v stavebníctve, keď sa zrazu vo Fínsku objaví nová, smrtiaca droga, ktorá si už vyžiadala niekoľko obetí. Kto ju šíri? Je to neslávne známa ruská mafia, alebo pochádza z domácich zdrojov?
Ikar

Kolektív: Kde bolo, tam bolo
Nadácia Úsmev ako dar vydala nezvyčajnú knižku, ktorá prináša rozprávky a príbehy z detských domovov. Tu je jedna z nich: Žil drak. Chcel zožrať princeznú. Lepšie princeznú ako princa.
Úsmev ako dar

Miroslav Musil, Antonello Biagini: Milan Rastislav Štefánik vo svetle talianskych archívov
Kniha prináša komentované dokumenty o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi z talianskych archívov. Pomáha rozšíriť horizont Štefánikových aktivít v západnej Európe, ktorý sa tradične sústreďoval na Francúzsko.
Nadácia pre záchranu kultúrneho dedičstva

Eduard Nižňanský: Nacizmus, holokaust, slovenský štát
Do knižného výberu autor zvolil desať materiálov. Spája ich snaha o rekonštrukciu činnosti politických režimov v Nemecku a na Slovensku v 30. a 40. rokoch 20. storočia – z hľadiska ich ideológie, no aj každodennej politickej praxe.
Kalligram

© Autorské práva vyhradené

debata chyba