Kniha: Veselý a napínavý príbeh zo Sicílie

Mario Giordano je menovec slávnejšieho rodáka Paola, ale ako spisovateľ sa realizuje v trocha inom žánri.

26.06.2016 12:00
Mario Giordano Foto:
Spisovateľ Mario Giordano.
debata

Píše veselé príbehy a taký je aj tento titul Teta Poldi a sicílske levy. Ako naznačuje meno Poldi, nie je to pravá Talianka. Bola iba vydatá za Taliana a ten práve zomrel. Vdova Poldi sa rozhodne presťahovať do manželovho rodiska a ocitne sa tak na Sicílii v kruhu početného a temperamentného príbuzenstva. Poldi prichádza z Mníchova, je to teda celkom iná nátura, ale rýchlo sa na Sicílii udomácni. Najprv sa mieni zo žiaľu upiť k smrti, ale to jej nevyjde.

Ako uvádzajú vydavatelia, je to svojrázna Bavorka, ktorá sa v deň svojich šesťdesiatych narodenín odsťahuje na Sicíliu a chce sa tam vo všetkej počestnosti venovať iba smúteniu. Po smrti manžela, s ktorým sa síce veľmi milovali, sa stala zatrpknutou ženou. Spomína aj na dva potraty, alkohol, neveru, na jeho rozvod, chorobu a nakoniec aj smrť. Rozrušuje ju to a na okolie pôsobí zvláštne – bez parochne a fľaše brandy sa nepohne a vždy je pripravená na dramatický výstup. Drám ju teda postretlo veľa, už chce mať pokoj a iba smútiť. Nedokáže sa však celkom zmeniť. Radšej sa naďalej veľa smeje a naplno žije. Dokonca sa aj zamiluje.

Mario Giordano: Teta Poldi

Zdalo by sa, že z morbídnej tragédie sa vyvinula idylka, ale Sicília je komplikovaná, ani umárať, ani tešiť sa tam pokojne nedá. Mafia vyčíňa, dotkne sa aj jej kruhov, a to je pre Poldi výzva. Berie všetko do vlastných rúk, pomáha jej atraktívny policajt Montana. Poldi pripomína známu vyšetrovateľku, slečnu Marplovú, a to je celkom zábavná poloha aj v tomto prípade. Navyše – zločin, ktorý vyšetruje, je zmiznutie! Stratil sa chlapec, ktorý Poldi pomáhal v kuchyni a v záhrade, čiže dosť blízky človek. Dej sa zamotáva, napätie stúpa, ale je to stále zábava. A poznávanie koloritu svojráznej krajiny. O Poldi sa napríklad píše, že má srdce ťažké ako Etna…

Na nemeckom portáli pre fanúšikov detektívnych príbehov krimicouch.de možno nájsť na Giordanovu Tetu Poldi aj takéto názory: „To je to najkrajšie krimi, s akým som sa kedy stretol – zábavné, napínavé, pritom blízke realite. Človek cíti, že autor miluje Sicíliu aj svojich protagonistov. Skutočné potešenie. Pritom som na knihu natrafil náhodou.“ Alebo: „Aj bez brutálnych, útrpných a krvavých scén sa očividne dá vytvoriť dobré krimi.“ A niekto iný už knihu stihol „zhltnúť“ na dovolenke: „Nádherná kniha o Sicílii a zároveň pocta Bavorsku a Bavorom so všetkými ich osobitosťami. Je skvelé prečítať si knihu, pri ktorej sa človek ani sekundu nenudí, dúfam, že čoskoro príde pokračovanie.“

Či už sa v lete chystáte na Sicíliu, alebo nie, ako dovolenkové čítanie teta Poldi poslúži dobre.

Autor knihy Mario Giordano je syn talianskych prisťahovalcov do  Nemecka. Narodil sa už v Nemecku, 30. mája 1963 v Mníchove. Študoval psychológiu v Düsseldorfe. Je autorom kníh pre deti a autorom scenárov do detektívnych seriálov Miesto činu, Schimanski, Volajte políciu 110. Vo vydavateľstve Ikar mu už vyšiel predchádzajúci úspešný román Apokalypsa (v roku 2013). Giordano žije v Kolíne a pôsobí ako hosťujúci docent na Filmhoschule v Ludwigsburgu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mario Giordano #Teta Poldi a sicílske levy