Wojciech Jagielski: Noční pútnici

Vojnový reportér Wojciech Jagielski sa zúčastnil na ozbrojených konfliktoch v Afganistane, Tadžikistane, Čečensku a Gruzínsku, na základe ktorých napísal sedem literárnych reportáží. Napriek tomu, že je často prirovnávaný k najvýznamnejšiemu predstaviteľovi tohto literárneho žánru Ryszardovi Kapuścińskému, vytvoril si vlastný neopakovateľný štýl, založený na majstrovskom opise a schopnosti nájsť kľúčové informácie, ktoré dotvárajú obraz udalostí.

01.07.2016 05:00
debata
Wojciech Jagielski: Noční pútnici 
Wojciech Jagielski Noční pútnici  Wojciech Jagielski: Noční pútnici 

V knihe budeme konfrontovaní nielen s politickými prevratmi príznačnými pre africký kontinent, ale aj s úlohou novinára a jeho zodpovednosťou za ďalší osud hlavných hrdinov. Noční pútnici sú deti, ktoré v šíkoch partizánskych armád vyvražďujú svojich príbuzných, ale sú to aj deti, ktoré osamotené putujú každú noc do blízkych miest, aby sa zachránili pred únosom. Aký je návod na uzdravenie? V tradičných pestrých rituáloch odpustenia alebo v pomoci humanitárnych organizácií?

Zdanlivo rutinnú úlohu reportéra tlačovej agentúry napísať správu o prezidentských voľbách v Ugande prehlušia historické súvislosti – krvavý boj o moc, detskí vojaci v službách partizánskych vodcov. Wojciech Jagielski (1960) je poľský novinár, písal pre Gazetu Wyborczu, spolupracuje s tlačovou agentúrou PAP, s BBC a Le Monde.

V poľskom origináli Nocni wędrowcy (W.A.B 2009). Preložil Juraj Koudela.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Absynt #Wojciech Jagielski #Noční pútnici #Juraj Koudela