Gallimard vydá súborné dielo Milana Kunderu

Francúzske vydavateľstvo Gallimard vydá koncom marca v elitnej edícii Pléiade všetky knihy, ktoré doteraz napísal česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera. Vzhľadom na povesť edície najprestížnejšieho francúzskeho vydavateľstva v literárnom svete je to mimoriadna pocta, akej sa dožila zatiaľ len hŕstka autorov.

11.03.2011 18:00
Kundera Foto:
Milan Kundera
debata

„Všetky ceny a všetky kreslá v akadémiách blednú pred takou poctou. V mýtickej kolekcii klasikov, ktorou sa Gallimard pýši, bude teraz kanonizovaný Kundera bok po boku s Proustom a Balzacom, Rabelaisom a Moliérom, Goethem a Conradom,“ napísal denník Le Figaro.

Dielo Kunderu, ktorý 1. apríla oslávi 82. narodeniny, v Pléiade vyjde v dvoch zväzkoch. Súčasťou jedného bude biografia z pera údajne jeho najväčšieho znalca Françoisa Ricarda. Bude sa však týkať výhradne literárnej práce. Kunderu v Československu preslávili hlavne poviedky Směšné lásky a román Žert, vydané v 60. rokoch. Svetovú slávu mu zaistil predovšetkým román Nesnesitelná lehkost bytí, ktorý vydal už po odchode do Francúzska. Jeho meno sa takmer každý rok objavuje medzi kandidátmi na Nobelovu cenu.

debata chyba