Na mesiac autorského čítania príde španielska literárna elita

"Neutekajte, zbabelé a podlé potvory, útočí na vás len jediný rytier,“ kričal Don Quijote na veterné mlyny v nesmrteľnej satire na rytierske romány Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha, ktorý svojho času položil základy modernej literatúry. Od smrti jeho autora, španielskeho spisovateľa a dramatika Miguela de Cervantesa, ubehlo tento rok už 400 rokov. Aj pri tejto príležitosti budú čestnými hosťami najväčšieho stredoeurópskeho festivalu literatúry Mesiac autorského čítania (MAČ) práve španielski autori.

02.07.2016 16:00
Španielsky spisovateľ Lorenzo Silva príde do... Foto:
Španielsky spisovateľ Lorenzo Silva príde do Košíc 6. júla.
debata

Putovný festival sa začal už 1. júla a počas celého mesiaca (až do 4. augusta) ponúkne paralelne program v piatich mestách – Brne, Ostrave, poľskej Vroclavi, ukrajinskom Ľvove, ale aj v slovenských Košiciach.

Pozvanie na 17. ročník festivalu prijalo až 31 španielskych autorov. Práve pre kvalitu, ktorú tento rok MAČ ponúka, sa zdráha odporučiť konkrétnych spisovateľov aj programový riaditeľ festivalu Petr Minařík. "Je ťažké vybrať len pár mien, autori nie sú hrozienka,“ pripomína, no nakoniec predsa len niekoľko mien prezrádza. Podľa neho bude festival hostiť jedného z vrcholných predstaviteľov španielskej aj svetovej kultúry Fernanda Arrabala (Košice, 17. júla).

Legendárny surrealista, ktorý sa priatelil aj s osobnosťami ako Andy Warhol či s otcom dadaizmu Tristanom Tzarom, má na konte vyše 100 divadelných hier, 14 románov, množstvo básnických zbierok, ale aj niekoľko dlhometrážnych filmov. Okrem neho Minařík spomína aj prvú dámu katalánskej literatúry Carme Rieru (Košice, 5. júla), baskického básnika Rikarda Arregiho (Košice, 11. júla) či autora grafických románov Alfonsa Zapica (Košice, 9. júla). Na festival zavíta aj Lorenzo Silva, ktorého román Bolševikova slabina mnohí označujú za španielsku Lolitu.

"Odporúčam všetkým, aby úplne pokojne chodili ,nadivokoʻ, teda aj na tých autorov, o ktorých v živote nepočuli. To bývajú tie najkrajšie prekvapenia. Za kvalitu ručím svojou hlavou,“ dodáva Minařík. Kvalitu nebudú ponúkať len španielski hostia, druhú líniu festivalu tvoria českí, slovenskí, ukrajinskí a poľskí autori. Spomedzi domácich tvorcov budú v Košiciach čítať napríklad Michal Habaj, Mária Ferenčuhová, Viťo Staviarsky, Peter Šulej, Stanislav Rakús, Rút Lichnerová a iní.

Slovenská časť festivalu sa začína 4. júla v Košiciach vernisážou ilustrovaného životopisu Miguela de Cervantesa. Po nej budú nasledovať autorské čítania, ktoré otvorí laureát ceny Anasoft litera Balla a za španielsku časť majster detektívneho žánru Domingo Villar. Po každej čítačke bude zároveň priestor na diskusiu. Dokopy sa v metropole východu predstaví až 62 súčasných autorov.

"Španielsky veľvyslanec Félix Valdés tento rok na program reagoval slovami, či je ten zoznam naozaj pravdivý, či naozaj títo autori prídu na Slovensko, lebo mnohých pozná osobne. Bol veľmi milo prekvapený. Nevedel zároveň pochopiť, ako môže knižnica robiť taký veľký festival. Povedala som mu, že aj v knižnici sú ľudia, ktorí v júli nejdú na dovolenku, ale dajú prednosť literatúre a práci, ktorú majú radi,“ hovorí Iveta Hurná, riaditeľka košickej Knižnice pre mládež, ktorá festival na Slovensku zastrešuje.

V Košiciach sa tento rok festival koná už po 6. raz a podľa Hurnej si našiel svojich návštevníkov aj počas dovolenkového obdobia. "Literatúra je menšinový umelecký žáner, to nie je koncert ani divadlo. Toto je autorské čítanie. Tešíme sa, že návštevnosť je 40 až 100 ľudí každý deň. Máme ľudí, ktorí chodia naozaj každý jeden rok, aj takých, ktorí idú na dovolenku až v auguste len kvôli festivalu, a toto všetko nám dáva silu každý rok na festival zháňať peniaze,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Košice #Brno #Mac #Mesiac autorského čítania #Miguel de Cervantes #Větrné mlýny #Petr Minařík #Knižnica pre mládež mesta Košice #Iveta Hurná #Fernando Arrabal