Ceny za najkrajšie knihy dostali Štiavnické interiéry aj Peter Uchnár

Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska pozná svojich víťazov. Vyhlásili ich v stredu v bratislavskej Bibiane. Ocenené knihy vystavujú na rovnakom mieste do 27. mája.

05.05.2011 11:00
Štiavnické interiéry
Štiavnické interiéry
debata

Cenu Ministerstva kultúry SR vydavateľstvu za celkovú výtvarnú a technickú kvalitu knihy získalo vydavateľstvo Marenčin PT a občianske združenie Kruh. Zvíťazilo s knižkou Ivety Chovanovej a Andrey Nižňanskej Štiavnické interiéry, ktorá nahliada do zákutí starých domov v Banskej Štiavnici. V kategórii vynikajúce ilustrácie zvíťazili Peter Uchnár a Juraj Vitek, ktorí ilustrovali básnickú zbierku Erika Ondrejičku Oči a rýmy. Najlepšiu grafickú úpravu vlani vytvorila Barbara Neumannová v knihe cirkevného historika Jozefa Haľka a fotografa Štefana Komorného Dóm o Katedrále svätého Martina.

Ceny udelili aj v ďalších kategóriách. Najkrajšou detskou knihou je súbor ruských ľudových rozprávok Drevený zámoček z vydavateľstva Buvik s ilustráciami Petra Uchnára, najkrajšou učebnicou je zase Hudobná výchova pre 3. ročník základných škôl autorov Evy Langsteinovej a Bela Felixa s ilustráciami Ľubice Suchalovej.

Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska nadväzuje na tradíciu, ktorá vznikla v roku 1965 a jej cieľom je „zvyšovať výtvarnú úroveň a kvalitu polygrafického spracovania kníh“. Usporiadateľom súťaže je medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana, ktorý na nej spolupracuje s ministerstvami kultúry a školstva, so Slovenskou národnou knižnicou a Zväzom polygrafie na Slovensku. O víťazoch rozhoduje 20-členná porota. Tento rok jej predsedal akademický maliar a ilustrátor Martin Kellenberger.

debata chyba