O Číňanoch v Číne aj v Amerike, úprimne a stručne

Yiyun Li , oceňovaná 38-ročná spisovateľka vyrastala v Pekingu a posledných pätnásť rokov žije v Spojených štátoch. V poviedkovom súbore s poetickým názvom Tisíc rokov vrúcnych modlitieb píše o živote obyčajných ľudí v súčasnej Číne, ale aj o tých, ktorí sa rozhodli odísť a žijú, rovnako ako ona, v Amerike.

29.05.2011 13:00
Yiyun Li - Tisíc let vroucích modliteb
Yiyun Li - Tisíc let vroucích modliteb
debata

Ich osudy nie sú univerzálne, autorku zrejme nelákajú modelové situácie, akoby sa to, čo prežili, mohlo stať len im. A ona o tom píše tak stručne, tak jednoducho, až jej štýl naberá vzácnu eleganciu, silu a miestami aj jemný humor. Osobné drámy sa síce odohrávajú v rodinných či partnerských vzťahoch, no intenzívne ich ovplyvňujú tisícročné čínske tradície a zároveň politické pozadie s odkazom komunistického diktátora Maa, ktorý bol pre celé generácie Číňanov (a pre mnohých aj stále je) otcom, vodcom, spasiteľom aj bohom.

V desiatich poviedkach nám autorka pripomína, ako nás minulosť ovplyvňuje, akú silu má totalitný režim. Dostane sa všade, aj do intímneho priestoru dvojíc či komorných rodinných scén. Komunistické ideály a čínske rodinné tradície sú v spore s požiadavkami moderného sveta. Svoju rolu hrajú aj neprekonateľné generačné rozdiely. Rodičia chcú pochopiť svoje deti a pomáhať im, ale nestačia na to – doba sa rýchlo mení. Postavy túžia po lepšom živote, na lepšom mieste, po Amerike – „dobrej zemi pre všetkých“.

Aj o tom je posledná poviedka, s ktorou zašla autorka azda najďalej a podľa nej pomenovala aj celú knihu. Pán Ši vycestuje za svojou dcérou do Ameriky, aby jej bol po rozvode oporou. Ona však o to nestojí. A nie je zvyknutá zdieľať svoje pocity, hovoriť o veciach nahlas. Vyrastala v rodine, kde sa nerozprávalo, pretože v režime bolo všetko tajné. V strachu sa vytrénovali ako mlčať. Hovoriť bolo pre nich „ako jazda na koni – človek nikdy nevie, ako to dopadne“. Má svoj nový život, začína od začiatku. Zatiaľ čo je pri otcovi tichá, v druhej miestnosti telefonuje s novým priateľom a nie a nie sa zastaviť. „Chce to tristo rokov modlitieb, kým sa človeku naskytne príležitosť prejsť s niekým cez rieku na jednej lodi.“

Za svoj debut, ktorý vyšiel v roku 2005, Yiyun Li získala viacero cien: Medzinárodnú cenu Franka O´Connora za najlepšiu poviedku, cenu Hemingwayovej nadácie a PEN-u, cenu denníka Guardian za najlepšiu debutovú knihu a Literárnu cenu nadácie Whiting. Časopis Grant ju zaradil medzi najlepších amerických spisovateľov do 35 rokov. V súčasnosti pracuje na svojom druhom románe.

Yiyun Li – Tisíc let vroucích modliteb, český preklad Ladislav Šenkýř, Knižní klub, Praha 2011

debata chyba