Spisovateľ Frank Schätzing tvrdí: Globálna atómova katastrofa nebude

Dej novej knihy autora bestselerov Franka Schätzinga s názvom Limit nás zavedie na Mesiac, kde sa nachádzajú bohaté zásoby prvku Hélium-3. Jeho ťažba a následná doprava vesmírnym výťahom na Zem by mala vyriešiť zásobovanie planéty energiami.

29.05.2011 07:00
Frank Schätzing Foto:
Spisovateľ Frank Schätzing.
debata

Prebieha boj o to, ktorá svetová veľmoc si uchmatne čo najväčší kus Mesiaca. Druhá časť príbehu nás zavedie do chaosu žoldnierskych vojen v Afrike, bojov o ropu, alternatívne zdroje energie a vedúce postavenie vo vesmíre – a na Mesiaci.

Pri vydaní bestselleru Pomsta oceána ste prezradili, že tento príbeh, alebo lepšie povedané, námet príbehu sa vám prisnil… Máte podobný zážitok v súvislosti s vašou najnovšou knihou Limit?
Nie, od Pomsty oceánu som spával dobre a nemal som nijaké nočné mory. Za nápad napísať Limit vďačím jednému článku v novinách, ktorý som na konci 90. rokov čítal a podľa ktorého sú na Mesiaci veľké zásoby Hélia-3. Z textu som sa dozvedel, že izotopy možu pomôcť vyriešiť náš problém s energiou. Človek sa však musí dostať na Mesiac.

Dej Limitu sa odohráva v roku 2025. Priekopnícke technológie vniesli revolúciu do kozmických letov. Američania a Číňania v neúprosných pretekoch ťažia na Mesiaci Hélium-3, prvok, ktorý má vyriešiť energetické problémy sveta. Je podľa vás Limit scenárom blízkej budúcnosti? Čaká nás bitka o posledné zdroje energie na Zemi?
Vždy boli konflikty pre globálne energetické zdroje. Aj vojny – Irak môže byť príkladom. Prečo by to teda v prípade Mesiaca malo byť inak? Ak by sa potvrdil predpoklad výskytu Hélia-3 na Mesiaci a ľudstvo by začalo s jeho ťažbou, bola by to zlatá baňa. Celý svet by sa stal posadnutým Héliom-3 a my by sme boli svedkami pretekov, ktorých víťaz by uplatnil nároky na nový zdroj energie. Žiaľ, je to tak. Ak sa niekde nachádza niečo, čo všetci chcú, tento rozruch sa dá predpokladať. Najmä ak ide o nevyčerpateľný zdroj energie. Vypuknú ďalšie vojny pre ropu, vodu, vlastne pre všetko, čoho nedostatok sa dá predpokladať.

Prečo ste sa alternatívne zdroje energií rozhodli „hľadať“ práve na Mesiaci? Je naozaj naša planéta, resp. bude v blízkej budúcnosti v tomto smere totálne vyčerpaná?
Vybral som si Mesiac jednoducho preto, lebo tam sa tento zdroj energie nachádza. Hélium-3 je skutočné. Vedci pracujú na fúznom reaktore a človek sa snaží využiť každú príležitosť, aby sa zbavil závislosti od ropy. O tom, že atómová energia „nefunguje“, sme sa opäť mohli nedávno presvedčiť a uhlia ubúda. Tak čo vlastne zostane? Solárna energia, vietor a voda, prípadne teplo, ktoré produkuje Zem. Osobne dúfam, že týmto mixom naše energetické požiadavky uspokojíme, ale ak to nepostačí na zásobovanie celého ľudstva, človek bude vďačný za každú alternatívu.

Má byť Limit výzvou na vážne premýšľanie vedcov, čo bude, ak nastane koniec epochy ropy?
Myslím si, že zodpovední vedci, podnikatelia či politici by sa mali myšlienkami v knihe Limit zaoberať, pretože čas, keď sa ropa minie, sa blíži.

Myslíte si, že môže dôjsť aj totálnej katastrofe, ktorá vráti ľudtstvo o niekoľko storočí späť?
Dopad veľkého meteoritu by nás mohol veľmi rýchlo katapultovať do doby kamennej. Preto nutne potrebujeme zvýšiť rozpočet na vývoj systému ochrany pred meteoritmi. Ale inak nepoznám inú katastrofu, ktorá by vývoj spoločnosti tak zabrzdila. Globálna atómova katastrofa nebude, nanajvýš tak jeden alebo dva nukleárne teroristické útoky. Čo je, samozrejme, zle, ale nebude to znamenať koniec našej civilizácie.

Viacerí vás prirovnávajú k otcovi vedeckej fantasticky Julesovi Verneovi, ktorý ovplyvnil svojimi knihami celé generácie priekopníkov, vedcov a výskumníkov. Cíte sa ako Jules Verne 21. storočia?
Nie, mám čo robiť, aby som bol Frankom Schätzingom. Ale vážne, nikdy som sa nesnažil byť niekym iným, vždy sám sebou. Teší ma, pravdaže, ak moje knihy prinútia čitateľa zamyslieť sa.

Chceli by ste letieť na Mesiac?
Bojím sa lietania…

Ako dlho ste sa pripravovali na napísanie Limitu? Akú literatúru ste študovali?
Dva roky som rešeršoval a v tom čase som prečítal vari každú knihu, každý článok, ktorý sa zaoberal touto témou. Najdôležitejšie boli, samozrejme, rozhovory, ktoré som viedol s expertmi: s kozmonautmi, fyzikmi, astrológmi, architektmi, programátormi, politikmi, bádateľmi… Musel som kompletne vymyslieť svet budúcnosti, všetko muselo do seba logicky zapadať, aby si čitateľ mohol fiktívny rok 2025 skutočne predstaviť.

A ako dlho vám trvalo jeho samotné napísanie? Limit má takmer 1100 strán…
Napísanie tejto knihy mi trvalo dva roky. Moja manželka sa so mnou počas tohto obdobia bavila len o triedení rukopisu. Akoby som bol ufo. Deň a noc som neúnavne sedel vo svojej pracovni a písal. Medzi rokmi 2007 až 2009 bola omnoho väčšia šanca zazrieť v okolí Kolína ufo, ako sa stretnúť osobne so mnou.

debata chyba