Robert Fulghum sa vracia s Lietajúcim cirkusom

Vyrastal v Texase. Bol kovbojom, spevákom, obchodným cestujúcim, barmanom, učiteľom kreslenia aj unitárskym pastorom, verejne sa angažuje aj v politike. Bratislavu v utorok opäť navštívi americký spisovateľ a autor mnohých bestsellerov Robert Fulghum (79). V Letnej čitárni U červeného raka o 17. hodine čitateľom predstaví svoju novinku Poprask v sýrové uličce, s projektom LiStOVáNí si pripravili aj scénické čítanie z knihy Drž ma pevne, miluj ma zľahka.

12.07.2016 07:00
Robert Fulghum Foto:
Americký spisovateľ a autor mnohých bestsellerov Robert Fulghum.
debata

Najnovšie príbehy Roberta Fulghuma si jeho fanúšikovia budú môcť opäť prečítať v českom jazyku. Je za tým dlhodobá spolupráca s vydavateľstvom Argo, ktoré mu vydalo aj fejtónový debut Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škole. Chémia medzi spisovateľom a šéfom vydavateľstva Milanom Gelnarom vraj fungovala už od prvého momentu. Prvé stretnutie absolvovali v neformálnej atmosfére, bez topánok.

Spisovateľ ľudských záležitostí, aj tak sa Robert Fulghum zvykne titulovať. Ako hovorieva, musí najskôr žiť, aby dokázal niečo napísať. Vo svojej tvorbe sa inšpiruje drobnými fragmentmi z bežného života, ktoré pod svojím perom mení na nezameniteľné a vtipné historky.

„Nie som špión, ale pamäť zaznamená všeličo. Veľa sa napríklad dozviem, keď mešká lietadlo. Ľudia sa uvoľnia a rozprávajú. Dobrovoľne. Umenie je často plagiátom života a zlodejov je veľa. Historka každého z nás sa však dá porozprávať nielen rôznymi slovami, ale aj spôsobmi,“ odpovedal v roku 2005 denníku Pravda na otázku, kde čerpá svoje námety.

Aj napriek tomu, že Fulghum začal písal pomerne v neskorom veku (51), na svete má už milióny oddaných čitateľov. Táto podpora znamená pre spisovateľa naozaj mnoho a veľmi si ju váži. „Nikdy nedostanem Nobelovu cenu, ale vyhral som Cenu chladničkových dverí. Nikto si totiž na dvere chladničky nedáva citáty Faulknera alebo Hemingwaya, ale tie moje sa tam dostali. Veľmi si vážim túto poctu. Priateľ mi daroval chladničkové dvere s mojimi výrokmi a ja som si ich zavesil na stenu,“ povedal kedysi vo vysielaní Českého rozhlasu 1.

Robert Fulghum je momentálne so svojou knižnou novinkou a „Lietajúcim cirkusom“, ako nazýva projekt LiStOVáNí, na veľkom turné. Okrem iného sa v rámci Meltingpotu predstaví aj návštevníkom českého festivalu Colours of Ostrava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Argo #Colours of Ostrava #letná čitáreň U červeného raka #Robert Fulghum #Poprask v sýrové uličce #LiStOVáNí #Drž ma pevne