Slovenský kráľ detektívok píše pod pseudonymom

Násilie, vraždy, brutalita, prepojenia sveta mocných so svetom nie práve čistých podnikateľov, ako aj iné kriminálne motívy čitateľov fascinujú aj na Slovensku. Dôkazom je skutočnosť, že jedným z najpredávanejších slovenských spisovateľov je už takmer viac ako päť rokov autor detektívok vystupujúci pod pseudonymom Dominik Dán.

24.07.2011 10:00
Dominik Dán: Mucholapka
Ilustračné foto
debata

Detektívny román bez pochýb a preháňania patril vždy medzi najpopulárnejšie literárne žánre asi všade na svete. No práve Dán dosiahol, že detektívky začali čítať na Slovensku takmer všetci. A to aj ľudia, ktorých také knihy predtým veľmi nezaujímali alebo sa im detektívky nezdali byť knihami, ktoré nejako výrazne pozdvihujú intelektuálnu úroveň. Keď však v roku 2005 napísal Dán svoj prvý román Popol všetkých zarovná, okamžite sa zaradil medzi najpredávanejšie knihy na Slovensku. Detektívku, ktorej obsah až príliš nápadne pripomína známu kauzu uneseného syna exprezidenta Kováča, si fascinovaní ľudia navzájom požičiavali a odporúčali. Veď kto by nechcel vedieť, ako to „v skutočnosti“ bolo, najmä ak knihu napísal pod pseudonymom človek z policajného prostredia. Ten sa vraj sám zúčastnil na vyšetrovaní zamotaného prípadu, a teda musel vedieť, kde je pravda.

Úspech románov
Napísať detektívku sa pred Dánom pokúsili aj iní slovenskí autori, ale Dánov úspech ich zďaleka obišiel. Dominik Dán si vysokú obľubu zabezpečil overenými, rokmi fungujúcimi postupmi. Fanúšikom ponúka sympatických hlavných hrdinov – svojráznu dvojicu vyšetrovateľov. Rieši prípady, ktoré sú založené na skutočných udalostiach a dej sa odohráva v nedávnej minulosti alebo v súčasnosti, čiže všetci si prípady môžu pamätať z médií. Autor píše subjektívne, silne emotívne a knihám nechýba potrebná dávka napätia. Oddelenie vrážd tvorí patria výborných kamarátov, ktorí čitateľa nenásilne vťahujú do deja.

Dánove knihy majú bohatý dej a pomerne rýchly spád, zároveň sa autor nebojí čitateľom nechať priestor aj na vlastné špekulácie a úvahy, ako bude príbeh pokračovať alebo kto je vlastne vrah. Čím viac faktov však v jeho detektívkach pribúda, tým viac sa príbehy komplikujú. A ak vám už bolo na strane stodesať jasné, kto je vrah, verte, že na strane stopäťdesiat môže byť všetko inak a vy zmeníte do konca knihy názor ešte niekoľkokrát. Spisovateľovi sa darí v knihách priniesť nielen kvalitnú zápletku, ale aj pôsobivo opisovať atmosféru daného obdobia, v ktorom sa príbeh odohráva. Recenzie prirovnávajú jeho knihy ku knihám slávneho amerického autora detektívok Eda McBaina, ktorý tiež vierohodne opisoval prácu kriminálky.

Tajomný autor
Aj keď Dominik Dán predstavuje slovenský fenomén posledných rokov, veľa sa o ňom nevie. Tají identitu, pracuje na polícii viac ako dvadsať rokov, funkciu bližšie odmieta špecifikovať, lebo práca na kriminálke si vyžaduje zachovanie anonymity. Pripustil však, že sa podieľal na vyšetrovaní viacerých vrážd, ktoré opisuje vo svojich románoch. Nerozpráva ani o súkromí, priznal sa k manželke a dvom deťom.

Autorove romány: Popol všetkých zarovná (kauza zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska), Nehanebné neviniatko (obchod so ženami), Beštia (prípad masového vraha Ondreja Riga), Sára, Cela číslo sedemnásť (prípad nespravodlivo odsúdeného), Červený kapitán (templársky poklad a sadistický vyšetrovateľ ŠtB), Hriech náš každodenný (prípad utýraného chlapca), Knieža smrť, Noc temných klamstiev (prípad z najvyšších politických kruhov), Mucha, Mucholapka (prípad masového vraha Jozefa Slováka), Studňa a Žiješ len dvakrát.

debata chyba