Švédsko kraľuje detektívkam

Pre väčšinu Slovákov Švédsko predstavuje predovšetkým nábytok zo známeho obchodného domu. V poslednom čase však fenomén Ikey vytláča fenomén švédskych detektívok. Detektívne príbehy z tejto severskej krajiny sa predávajú po celom svete v miliónoch výtlačkov. Na popredných miestach v rebríčkoch predajnosti nechýbajú ani na Slovensku.

23.07.2011 14:00
Dievča s dračím tetovaním - Rooney Mara a... Foto:
Provokatívny plagát sprevádza pripravovaný film Davida Finchera, remake snímky Dievča s dračím tetovaním nakrútenej podľa knihy Stiega Larssona.
debata

Severské detektívky sa na Slovensku vydávajú desaťročia. Viacerí si isto spomeniete na knihy od Maje Sovallovej a Pera Wahloo. Okolo žiadnej však nevznikol taký ošiaľ, ako keď pred časom vyšla trilógia Millenium Stiega Larssona. Kniha, ktorú milovníci detektívok, ale aj tí, ktorým tento žáner takmer nič nehovoril a začítali sa do nej len náhodou, nemohli pustiť po prvých stránkach z ruky, tak odštartovala zvýšený dopyt čitateľov po severskom kriminálnom románe. Na úspech Larssona nadväzuje svetový úspech švédskej dvojice spisovateľov – manželov vystupujúcich pod pseudonymom Lars Kepler. Tituly Hypnotizér a Zmluva podľa Paganiniho sa tiež môžu pochváliť strhujúcim dejom a vysokým záujmom čitateľov. A postupne ich nasledujú ďalší autori.

Prečo je švédska detektívka hit?
Severská detektívka je bezpochyby na vzostupe a jej autori sú hviezdy detektívneho žánru. Prečo sa však práve darí tomuto typu knižiek v rôznych krajinách? „Vo Švédsku, ale aj v celej Škandinávii žijeme pokojným životom, tak potrebujeme, aby nás niečo vydesilo,“ hovorí švédsky spisovateľ Mikael Niemi, autor viacerých úspešných detektívok. Knihy sa však aj napriek tvrdeniam, že detektívka je poklesnutý žáner, za ktorý sa Nobelova cena za literatúru nedáva, dobre predávajú nielen v severských krajinách. Prvé miesta v rebríčkoch predajnosti vydavateľstva Ikar obsadzovalo dlho Millenium, momentálne si dobre vedú Keplerove knihy. Nechýbajú dlhé mesiace ani v rebríčkoch, ktoré si robia kníhkupectvá.

Samozrejme, nutne treba skonštatovať, že knihy sú napísané príťažlivým štýlom a príbeh je atraktívny. Ale taký potenciál majú aj iné knižky, ktoré z políc obchodov s knihami môžu spomínaným detektívkam ich predajnosť len ticho závidieť. Majú teda niečo, čo ich robí knižnými hitmi. Umne namiešanú zmes všetkého potrebného: strhujúci dej, príbehy súčasnosti spojené s tajomnou minulosťou, viaceré dejové línie, ale navzájom súvisiace, hlavné postavy s potrebnou dávkou ľudskosti a s vlastnosťami, ktoré ich robia čitateľom blízkymi, atraktívne prostredie, nechýba zmysel pre detaily, autori netaja súkromie postáv, ovládajú ich psychológiu. Okrem vraždy sa autori zaoberajú aj inými problémami – kritika sociálneho systému, zdravotníctva…To detektívku neskutočne oživí, ľudia sa s príbehom stotožnia. A keď toto všetko sa naservíruje čitateľovi v jednej knihe v správnom pomere, tak je záruka, že knižný hit je na svete.

Počasie a drsný príbeh
Okrem spomínaných vecí si však treba všimnúť aj iné fakty. Možno na prvý pohľad nevýznamné, ale o úspech sa určite pričinili. Sever Európy je napríklad pre Stredoeurópana mimoriadne atraktívny. Ako všetko, čo dobre nepoznáme.

Fascinujúce je aj severské počasie, viaceré časti deja sa odohrávajú v drsnej severskej prírode na snehu a ľade. Nie náhodou sa časť deja odohráva v drsných podmienkach, ktoré si ani väčšina z nás nedokáže predstaviť. Česká prekladateľka švédskych detektívok Eva Nováčková prežila niekoľko rokov v tejto krajine. V Štokholme. "Severské počasie je trošku predsudok, žila som neďaleko Štokholmu, sibírsku zimu som však nezažila, uviedla pre jeden český knižný portál. Prekladateľka však nezmierňuje len drsnosť švédskych zím, zamýšľa sa aj na drsnosťou príbehov. Podľa nej za čitateľským úspechom stojí aj to, že švédske detektívky nie sú také drsné ako napríklad americké. Majú správne namiešanú dávku krvi, násilia a napätia, presne v takej miere, aby boli šokujúce, ale netečie v nich krv prúdom.

Silný príbeh
Detektívky by sa zrejme tak nepredávali, keby nemali silným, umne navzájom posplietaným dejom nabitý príbeh. Veď kto by nechcel vedieť, ako dopadne pätnásťročný vrah, ktorý vyvraždil celú rodinu a chce zabiť aj sestru, ktorá nebola v čase vraždy doma. Popritom však čitateľ musí sledovať aj iné dejové línie. Uniesol mladistvý vrah aj syna lekára, ktorý pomáha polícii? Ak nie, kto ho uniesol?

A takýchto otázok si možno klásť v každom príbehu nekonečné množstvo. Čím viac vás autor núti rozmýšľať, tým viac vás vtiahne do deja. Zákony logiky nepustia a šikovní spisovatelia ich nenútene využívajú. Povolené zbrane v hre o čitateľa nikoho neurážajú. Podobne vystavané sú aj iné romány, nielen Hypnotizér. Rôzne možnosti ponúka aj Larsson vo svojej trilógii. V prvej časti trilógie s titulom Muži, ktorí nenávidia ženy, po posledné stránky neviete, kde je pravda. Kto zabil Harriet? Prekvapenie na záver je šokujúce a robí knihu atraktívnou. A to natoľko, že ešte ani román neodložíte a už máte chuť držať v rukách druhú časť.

Ďalším dôležitým bodom, ktorý zvyšuje úspech knihy, je hlavná postava. Čím je sympatickejšia a ľudskejšia, tým vyššie číslo v počte predaných kníh. Osoba, ktorá pátra po vrahovi, musí byť ľudská, autori im hojne doprajú slabosti smrteľníkov. Napríklad v prípade Keplerovho románu Hypnotizér je to závislosť jedného z hlavných hrdinov lekára Erika od analgetík. Detektívovi z tohto románu zase autor vložil do úst pravidelne sa opakujúce „kto z nás mal pravdu“, čo z neho robí síce jemne nadutú postavu, ale o to sympatickejšiu.

K úspechu knihám pomáhajú aj samotní autori. Kepler záujem o knihu zvýšil tým, že ju vydali manželia spisovatelia pod pseudonymom. Larsson bol v čase vydania Millenia známy novinár.

Siahol po nich aj Hollywood
Severské kriminálne bestsellery, ktoré nadšene čítajú fanúšikovia po celom svete, priťahujú nielen čitateľov, ale aj filmárov. Strhujúci thriller Millenium natočili filmári najprv vo Švédsku, momentálne na ňom pracuje hollywoodska produkcia. Ponurá atmosféra mrazivej škandinávskej krajiny spolu s kriminálnou zápletkou plnou zločinov súčasných, aj tých z minulosti, tajomstvá zúčastnených sú veci, ktoré priťahujú nielen čitateľov, ale aj filmárov.

Nórsko ponúka v knihách zradu, vieru aj pomstu

V počte predajnosti kníh a čo sa týka čitateľského úspechu švédskym kolegom úspešne konkuruje nórsky spisovateľ Jo Nesbo. Nór presne vie, čo na čitateľské publikum platí. Motívy zrady, viery a pomsty nenechávajú nikoho chladným. Už prvá kniha – Netopierí muži, detektívka, kde vystupuje nekonvenčný detektív Harry Hole, priniesla Nesbovi celosvetový úspech. Doteraz vydal osem kníh o Harrym Holeovi, v Nórsku práve vychádza deviata. V rodnej krajine predal autor jeden a pol milióna výtlačkov, romány však boli preložené do 35 jazykov a vyšli v 140 krajinách sveta. Knihy zo série o Harrym Holeovi sú v podstate spoločenskými románmi s kriminálnou zápletkou a s dokonale vystavanou štruktúrou deja. Majú vzrušujúci, napínavý a rýchlo sa odvíjajúci dej. Dej sa odohráva väčšinou v Osle, ale zločiny nútia detektíva preniesť sa napríklad aj do Austrálie alebo Thajska. Vďaka tomu romány dýchajú medzinárodnou atmosférou.

Svojrázny detektív
Kľúčom k medzinárodnému úspechu je však postava detektíva Harryho Holea. Táto postava sa stala kultovou už po vyjdení prvej z kníh. Je skutočným antihrdinom s neznesiteľnou povahou, ktorá však núti čitateľa si ho zamilovať. Podľa nadriadených je Harry najlepším kriminalistom polície v Osle, ale súčasne tým najhorším štátnym zamestnancom. Harry bojuje s alkoholizmom, má svojský a vlastný názor na spravodlivosť, stavia sa proti autoritám. Aj keď býva pravidelne suspendovaný a je považovaný za problémového policajta, nechýba mu úcta a uznanie kolegov. V tejto detektívnej sérii má čitateľ možnosť sledovať osudy svojrázneho detektíva, prežívať s ním jeho radosti aj starosti. Nesbo, ako ostrieľaný a dobrý autor detektívok, používa rafinované a navzájom previazané zápletky, stupňuje napätie. Skvelo dokáže opísať charakteristiku postáv, a to až natoľko, že čitateľovi sa zdajú naozaj reálne.

Svetovo najčítanejšie severské detektívky

Stieg Larsson: Millennium
Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vanger, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky Lisbeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy. Ďalšie dva diely sa točia okolo minulosti Lisbeth Salanderovej.

Lars Kepler: Hypnotizér
Štokholmského lekára Erika Mariu Barka privolajú v noci k naliehavému prípadu ťažko zraneného chlapca. Jeho otca, stredoškolského učiteľa Andersa Eka, matku Katju aj päťročnú sestru Lisu našli mŕtvych. Brutálny vrah ich dobodal nožom. Prežil len pätnásťročný Josef. Kriminálny inšpektor Joona Linna predpokladá, že páchateľ plánoval vyvraždiť celú rodinu. V nebezpečenstve sa tak ocitá aj Josefova staršia sestra Evelyn. Komisár chce dôležité informácie o prípade získať od zraneného chlapca pomocou hypnózy. Podujme sa na to doktor Bark a nechtiac tak spustí reťaz ďalších nečakaných udalostí. V hypnóze sa totiž Josef prizná, že hľadaným vrahom je práve on! Dá sa hypnóze, tejto netradičnej a mnohými aj neuznávanej metóde, veriť? A má mladík na svedomí aj ďalšie kriminálne činy – pokus o vraždu, únos Erikovho syna Benjamina? Čitateľsky veľmi úspešná je aj ďalšia kniha s detektívom Joonom Linom Zmluva podľa Paganiniho.

Jo Nesbo Zrada
Počas návštevy amerického prezidenta v Nórsku policajt Harry Hole omylom zastrelí agenta americkej tajnej služby. Vzápätí sa do Nórska dostáva zbraň, používaná atentátnikmi na celom svete. Pripravuje sa v krajine politicky motivovaná vražda? Na koho má byť zbraň Märklin použitá? Čitateľsky úspešné sú však všetky knihy zo série o policjatovi Harrym Holem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba