Bratislava privítala Roberta Fulghuma – strateného vnuka Járu Cimrmana

„Príbehy vyberal môj český redaktor, preložil český prekladateľ, ilustrácie takisto robil Čech, knihu sme vytlačili v Českej republike. Ako autor si tiež trochu začínam myslieť, že som Čech,“ prezradil v utorok pri návšteve Bratislavy americký spisovateľ Robert Fulghum o svojej knižnej novinke Poprask v sýrové uličce.

14.07.2016 07:00
Robert Fulghum Foto:
Americký spisovateľ Robert Fulghum mal zo svojich čitateľov veľkú radosť.
debata

Je to už siedma kniha, ktorú autor mnohých bestsellerov vydal len v českom jazyku. Nie je to vraj náhoda. V poslednom čase mu podľa jeho slov začína dochádzať, že je vlastne vnukom Járu Cimrmana.

Do Letnej čitárne U červeného raka prišiel Fulghum spoločne s projektom LiStOVáNí, ktorý si pripravil scénické čítanie z jeho knihy Drž mě pevně, miluj mě zlehka. „Práve som videl toto predstavenie už 44. raz, ale stále som si to užíval ako prvýkrát,“ povedal po vystúpení spisovateľ. „Je to vďaka hercom, ale aj pre myšlienku tej knihy. V našom živote je mnoho dverí, o ktorých si myslíme, že sú zamknuté. V skutočnosti sú iba zatvorené, stačí potiahnuť kľučku.“

Interaktívne predstavenie neocenil len autor, ale aj publikum, ktoré záhradu pod Michalskou bránou zaplnilo do posledného miesta. Herci sa nebáli improvizovať a vtipne reagovali aj na policajné sirény či pána, ktorý naberal lopatou piesok len pár metrov od divákov.

Obloha pomaly temnela a schyľovalo sa k búrke. Ani po prvých kvapkách však ľudia neodchádzali, túžili sa stretnúť so svojím obľúbeným spisovateľom zoči-voči. Radosť zo stretnutia bola na oboch stranách. O tom, ako vníma svojich čitateľov, ale aj o svojich inšpiráciách, prezradil Robert Fulghum viac v krátkom rozhovore.

Robert Fulghum pri scénickom čítaní v podaní... Foto: Ivan Majerský
Robert Fulghum Robert Fulghum pri scénickom čítaní v podaní projektu LiStOVáNí.

Tešíte sa, že ste opäť navštívili Slovensko?
Prišiel som najmä preto, aby som videl svojich čitateľov. Chcem vedieť, ako vyzerajú, ako sa správajú. Všade kam prídem, zbieram nápady na nové knihy. Ľudia mi ich buď sami porozprávajú, alebo sa stávajú situácie ako dnes… Nemal som tušenie, že sa objaví toľko ľudí, ktorí kvôli mne budú stáť v daždi. Je to úžasné. Takto píšem moje knihy, chodím po svete a stretávam ľudí.

Myslíte, že vaše príbehy ľudia obľubujú jednoducho preto, lebo čítajú o svojom živote a bežných starostiach?
Áno, myslím si to. Je to ako list, ktorý odo mňa dostanú. Ten list síce hovorí o živote, ktorý som žil ja, ale zároveň je veľmi podobný životu, ktorý žijú oni. Čítaním mojich kníh niekedy ľudia nadobúdajú pocit, že na svete nie sú sami.

Snažíte sa ich takýmto spôsobom aj pozitívne ovplyvniť?
Nie je mojím zámerom písať, aby som ľuďom radil, ako majú žiť. Napriek tomu pri osobnom stretnutí mi mnohí vravia, že na nich moje knihy práve taký účinok majú.

Vo svojich poviedkach venujete značný priestor aj témam ako láska a vzťahy. Je pre vás dôležité o nich písať?
Láska a vzťahy – to je to najdôležitejšie. Každého trápia rovnaké otázky: Miluje ma niekto? Koho by som mal milovať ja? Bude náš spoločný život šťastný? Píšem o veciach, o ktorých si myslím, že ľudia premýšľajú, ktoré im robia starosti, jednoducho, s ktorými žijú.

Keď ste špeciálne pre český trh pripravovali knihu Poprask v sýrové uličce, boli ste vraj prekvapený, aké príbehy vybral váš český redaktor.
Stále sa snažím udržiavať si otvorenú myseľ. Keby som ich vyberal ja, zvolil by som iné príbehy. Bolo to také príjemné prekvapenie. Názov knihy bola tiež voľba vydavateľa, nie moja. Zatiaľ im v tomto verím a funguje to. Zároveň je to aj zábava.

Je pravda, že prvýkrát ste sa so šéfom vydavateľstva Argo Milanom Gelnarom stretli bez topánok?
To on bol najskôr bez topánok. Tak som si ich dal dolu aj ja. Keď som u neho bol naposledy, tancoval som tango v jeho tanečných topánkach.

Bolo vám od začiatku jasné, že to je miesto, kde chcete publikovať svoje knihy?
Je to ozajstný vydavateľ a Argo seriózne vydavateľstvo. Aj preto sa sem neustále vraciam.

Je o vás známe, že sa verejne angažujete aj v politickom živote. Ako vnímate politiku nenávisti, ktorú presadzuje kandidát na amerického prezidenta Donald Trump?
Vďaka televízii a internetu vieme toho o temnej stránke ľudskej nátury naozaj mnoho, no svet nie je horší ani lepší. Stále je tam dobro aj zlo. Práve teraz sa v Spojených štátoch amerických dejú hrozné veci, ale tie sa diali aj predtým. Takto svet funguje. Myslíme si, že teraz je to naozaj zlé, ale nevieme o veciach, ktoré sa dejú na iných miestach na dennom poriadku. Situácia sa nezmenila, ide skôr o to, že sme si to predtým nevšímali. Je dôležité myslieť aj na všetky pozitívne veci, ktoré tu sa dejú, a nepremeškať ich.

Potešte svojich čitateľov. Na čo sa od vás môžu tešiť najbližšie?
Na jeseň budem pracovať na svojej novej knihe A Mender of Destinies (Opravár osudov), tiež píšem novú hru, ktorá nadväzuje na moje príbehy o tangu. Som stále zaneprázdnený písaním. Už ani neviem, kam sa zaradiť. Napísal som toľko kníh, ktoré boli vydané len v Českej republike, že si hovorím, že už nie som americký, ale skôr český spisovateľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Argo #Jára Cimrman #Robert Fulghum #Poprask v sýrové uličce #LiStOVáNí #U červeného raka