Sládkoviča a Petőfiho učil ten istý profesor

Na stene starého banskoštiavnického lýcea visia dve pamätné tabule. Každá z nich pripomína jedného veľkého básnika. Obaja sa vydali na cestu poézie práve v Banskej Štiavnici. Učil ich ten istý profesor. Jeden z nich písal po slovensky, druhý po maďarsky. Tvorbu Andreja Sládkoviča a Sándora Petőfiho pripomenie európsky festival Cap a l'Est, ktorého 9. ročník sa začne v piatok v Banskej Štiavnici.

17.08.2011 10:27
Poéziou, hudbou a divadlom ožije 9. ročník...
Poéziou, hudbou a divadlom ožije 9. ročník európskeho festivalu Cap a l'Est, ktorý sa v piatok začne v Banskej Štiavnici.
debata

„Tento ročník je zameraný na maďarsko-slovenskú konfrontáciu. Mám na mysli, samozrejme, konfrontáciu v tom najlepšom zmysle, v akom ju chápe poézia. Nie tak, ako ju chápe politika. Najvýstižnejšie túto konfrontáciu vystihuje program Sloboda a menšina Sládkovič a Petőfi, ktorý je čítaním textov oboch básnikov. Ukrýva v sebe myšlienkovú aj básnickú dominantu festivalu,“ povedal riaditeľ Literárneho informačného centra Alexander Halvoník.

Hneď vedľa lýcea, ktorého lavice drali aj Sládkovič a Petőfi, je Jorgesov dom. V jeho priestoroch vystavuje pod názvom Sám v sebe nedokončený francúzsky výtvarník Pierre Dubrunquez. Originálny umelec, v ktorého kreativite ožíva samotná príroda, uvažuje v obrazoch a grafikách o základných otázkach ľudstva.

O slávnostné otvorenie európskeho festivalu poézie, divadla a hudby Cap a l'Est, ktorého zámerom je spájať tradíciu s najaktuálnejšími umeleckými výbojmi, sa postará Ritka Magyar Banda. Námestie Svätej Trojice rozozvučí v piatok o 18. hodine ľudová hudba zo Sedmohradska a z južného Slovenska. Hudba a poézia sa bude niesť Kostolom svätej Kataríny. Program Neviditeľná katedrála uvedie piesne Johna Downlanda a sonety Williama Shakespeara.

Trojdňový program ponúka priehrštie ďalších netradičných stretnutí. Napríklad s básnikmi z rôznych kútov Európy, ktorí budú čítať svoje verše v banskoštiav­nických kaviarňach. Ale aj v útrobách zeme, sfárajú totiž so svojimi priaznivcami do bane v skanzene Banského múzea. Poctou Bartókovi bude koncert Patricka Chelma. „Je to jeden z najvnímavejších interpretov, akého som počul,“ povedal o francúzskom husľovom virtuózovi umelecký riaditeľ a zakladateľ festivalu Michel de Maulne.

Vyvrcholením bude v nedeľu podvečer Madáchova Tragédia človeka. Poézia drámy, ktorú dokončil rodák z Dolnej Strehovej v roku 1860, ožije v troch jazykoch – v maďarčine, slovenčine a vo francúzštine – na Nádvorí Starého zámku. A záver bude patriť africkej hudbe a tancu v podaní skupiny Babyluzaru.

Aj región ožije festivalom Cap a l'Est. Program Neviditeľná katedrála pozýva dnes návštevníkov do Kremnice. Zajtra vystúpia hudobníci a recitátori v Dudinciach a pozajtra zaznejú Shakespearove verše a Dowlandove piesne na Zvolenskom zámku.
Podrobné informácie o programe 9. ročníka európskeho festivalu poézie, divadla a hudby Cap a l'Est sú na stránke www.capalest.sk.

debata chyba