Aľa Rachmanovová - Študenti, láska, Čeka a smrť

Sedemnásťročná dcéra lekára vyrastá obklopená láskou a bohatstvom svojej rodiny. V predvečer občianskej vojny a bolševického prevratu si začína písať denník, ktorý sa neskôr stane jedným z najdojímavejších a najautentickejších svedectiev červeného teroru.

29.08.2011 05:00
debata

Neohrabané a tak trochu hrboľaté zápisky z prvých stránok postupne dozrievajú, podobne ako mladá študentka. Na konci sa stretávame so statočnou mladou ženou, ktorá na sibírskej železničnej staničke odovzdáva svoje zápisníky do rúk rakúskeho vojnového zajatca vracajúceho sa do vlasti.

Zachytila v nich domové prehliadky, popravy, morálny chaos, vraždu cárskej rodiny, exodus ruskej inteligencie, lesk a morálnu biedu československých légií, ale aj svoje prvé lásky a sklamania.

Aľa Rachmanovová: Študenti, láska, Čeka a smrť Foto: Inaque.sk
Aľa Rachmanovová: Študenti, láska, Čeka a smrť Aľa Rachmanovová: Študenti, láska, Čeka a smrť

Aľa Rachmanovová, vlastným menom Galina Džuraginová (1898 –1991) patrí k ruským exilovým autorkám, na ktoré sa neprávom zabudlo. Hoci jej knihy patrili medzi dvoma svetovými vojnami k európskym bestsellerom, v Rusku sa nikdy nedočkali vydania. Platí to dodnes.

Rachmanovová po vypuknutí ruskej občianskej vojny uteká aj s rodinou na Sibír, kde sa vydáva za rakúskeho vojnového zajatca Arnulfa von Hoyera. Krátko po svadbe manželia musia opustiť sovietske Rusko, žijú v Rakúsku a po druhej svetovej vojne a tragickej smrti jediného syna odchádzajú do Švajciarska.

debata chyba