Amos Oz: Čierna skrinka

Izraelský spisovateľ Amos Oz, nositeľ mnohých cien za literatúru a už niekoľko rokov horúci kandidát na Nobelovu cenu, patrí medzi najuznávanejších svetových autorov.

02.09.2011 07:00
debata

Jeho rozsiahle dielo zahŕňa trinásť románov, niekoľko zbierok poviedok, detské knihy, no i stovky článkov a esejí na politické témy publikovaných v izraelskej aj zahraničnej tlači. Prepojenie hlboko ľudského príbehu s celospoločenskými udalosťami charakterizuje aj jeho epištolárny román Čierna skrinka.

Amos Oz: Čierna skrinka Foto: Slovart
Amos Oz: Čierna skrinka Amos Oz: Čierna skrinka

Len máloktorému izraelskému spisovateľovi sa podarilo tak pôsobivo vykresliť na pozadí dramatických osobných osudov silne pociťované politické a náboženské spory.

Román Čierna skrinka v sérii listov zaznamenáva nevydarené manželstvo prostej Ilany a intelektuála Alexa.Sedem rokov mlčania po trpkom rozvode preruší Ilana, keď bývalého manžela poprosí, aby pomocou svojho bohatstva a vplyvu pomohol ich nevypočítateľnému a takmer nevzdelanému synovi Boazovi, ktorého kedysi zavrhol.

V nasledujúcej korešpondencii jej účastníci bojujú o vzájomné odpustenie a lásku a ako po havárii lietadla analyzujú obsah „čiernej skrinky“ ich skrachovaného vzťahu.

Amos Oz: Čierna skrinka, Slovart, preklad: Katarína Karovičová-Rybková

debata chyba