Štróblová a Žáček dostanú Cenu Jána Smreka

Cenu Jána Smreka si v pondelok 5. septembra prevezmú Jana Štróblová a Jiří Žáček. Okrem týchto významných českých autorov Medzinárodný festival Jána Smreka privíta ďalších desať zahraničných básnikov, prozaikov a dramatikov z Japonska, Nórska, Rakúska, Rumunska, Ruskej federácie, zo Severného Cypru a Švédska. K nim sa pripoja aj domáci autori.

05.09.2011 14:00
Jana Štróblová Foto:
Jana Štróblová
debata

Jana Štróblová je podľa kritikov autorka nie českého, ale európskeho významu. Minulý rok jej vyšla pozoruhodná kniha Úzkost na kost – údajne najsilnejšia básnická výpoveď 75-ročnej poetky, v ktorej vyjadruje až smrteľnú úzkosť z pokračujúcej devastácie a negácie základných ľudských a prírodných vlastností a hodnôt.

Štróblovej krajan Jiří Žáček už od svojho debutu v roku 1970 prekvapuje spevnosťou svojho verša aj tým, že azda nikdy nenapísal veselú báseň. Napriek tomu o ňom Ľubomír Feldek hovorí, že dokáže svojimi neveselými veršami rozdávať radosť.

Medzinárodný festival sa začal v nedeľu v Kon­certnej sieni františkánskeho kláštora v Skalici ukážkami z tvorby poetiek Mariko Sumikuraovej a Noriko Mizusakiovej z Japonska, Tone H?dneb?vej z Nórska, Coriny Cooperovej z Rumunska, Beste Sakalliovej zo Severného Cypru, Slovenky Adriany Gulíškovej a švédskeho básnika Bengta Berga.

V pondelok sa program presťahuje do Bratislavy, v Univerzitnej knižnici bude najskôr seminár Poézia písaná ženou a večer vyvrcholí odovzdávaním Ceny Jána Smreka v Mozartovej sieni Rakúskeho veľvyslanectva. Laudáciá na ocenených prednesú Dana Podracká a Ľubomír Feldek.

V utorok je pre návštevníkov v čitárni Červený rak na Michalskej ulici v Bratislave prichystaný Večer poézie, v ktorého druhej polovici zaznie aj pásmo japonskej poézie a hudby. Mariko Sumikuraová a Noriko Mizusakiová nebudú len čítať svoje básne, ale porozprávajú aj o japonskej kultúre. Svoje sily spoja s interpretmi tradičnej japonskej hudby Yokom Kumazawom a Tarom Kishimotom.

Festival Jána Smreka bude pokračovať až do stredy čítačkami a besedami v Trnave a Pezinku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba