Na Slovensku vychádza Biblia Dalí v luxusnom vydaní

Biblia s reprodukciami biblických výjavov od Salvadora Dalího v luxusnom vydaní vychádza na Slovensku ako celosvetový unikát. V limitovanom náklade 333 kusov sa dostáva na pult biblia v červenej koži, ktorá je zdobená zlatorezom a odliatkom podpisu Dalího pozláteným dvojmikrónovou vrstvou zlata. V každom takomto podpise je osadený briliant a tri ďalšie drahokamy.

13.09.2011 13:51
Biblia Dalí Foto:
Biblia Dalí
debata

Ako počas slávnostnej prezentácie v bratislavskej Katedrále sv. Martina prezradila generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká, nájsť také veľké množstvo rovnakých briliantov nebolo jednoduché. Nakoniec sa im ich však podarilo zohnať v Mumbaji, na Srí Lanke a v Antverpách. Každá z kníh má svoje vlastné číslo vyrazené do tohto okrasného odliatku.

Belopotocká počas prezentácie povedala, že nápad vydať túto Bibliu dostala po tom, ako sa jej na veľtrhu dostala do rúk talianska Biblia Sacra / Svätá Biblia s Dalího ilustráciami z roku 1967. Slovenské vydanie obsahuje 105 reprodukcií biblických výjavov od tohto surrealistického majstra. Aj keď o zviazanie a zdobenie Biblie Dalí sa postarala nemecká spoločnosť Richard Mayer Buchbinderei, ilustrácie naskenovali najmodernejšou technológiou pracovníci Tlačiarní Banská Bystrica. „Gro roboty sa odviedlo na Slovensku a na to som pyšná,“ dodala riaditeľka.

Biblia Dalí s rozmermi 350 na 470 milimetrov váži 17 kilogramov. Vydavateľstvo preto dalo pre ňu vytvoriť aj stojan, ktorý navrhol pražský sochár Josef Nálepa. Biblia obsahuje kompletné znenie Starého zákona a Nového zákona podľa prekladu Spolku svätého Vojtecha v Trnave z rokov 1955 a 1986. Objednať si ju možno iba prostredníctvom internetového portálu bibliadali.sk. Cena jedného exempláru je 2900 eur.

debata chyba