Stephen King sa vracia k Osvieteniu - s upírmi

Americký spisovateľ Stephen King sa po 34 rokoch vracia k svojmu najslávnejšiemu dielu Shining (Osvietenie). Pri preberaní ceny Mason Award predčítal z pokračovania Dr. Sleep, ktoré je už takmer dokončené. Ale nadšenie jeho skalných fanúšikov pokazila zmienka, že King dal v kultovom príbehu priestor aj upírom, ktorí po tínedžerskej sérii Twilight nemajú vo svete "pravého" hororu nijaké miesto.

04.10.2011 16:00
Do filmu Shining obsadil Nicholsona Stanley... Foto:
Jack Nicholson vo filmovej verzii románu Shining
debata

Chlapec Danny Torrance, ktorý bude hlavným hrdinom knihy Dr. Sleep, zohral v Kingovom románe z roku 1977 kľúčovú úlohu. S rodičmi sa presťahoval na zimu do prázdneho horského hotela, kde otec získal pozíciu údržbára. Rozľahlá budova s divokou minulosťou si žije vlastným životom a nie je ťažké prísť tu o rozum. Práve to sa stane Dannyho otcovi, ktorý uzdu svojho šialenstva popustí až do bodu, keď chce vlastnú rodinu vyvraždiť.

Danny, ktorý oplýva neobvyklými duševnými schopnosťami, túto drámu prežil. Jeho ďalší osud sa už však do knihy, ktorú v roku 1980 nezabudnuteľne sfilmoval Stanley Kubrick, nezmestil. No Kinga to vraj nikdy neprestalo zaujímať, hoci odvtedy vydal desiatky iných titulov.

Po prvý raz začal o pokračovaní hovoriť v roku 2009. Už vtedy vravel, že dej postaví na 40-ročnom Dannym, ktorý svoje nadania a traumy zúročil pri práci v hospici. Protivníka však nájde v komsi, koho King nazval „upírmi“. I keď King má pravdepodobne na mysli skôr duševných alebo energetických upírov, spojenie kultového hororu s postavami, ktoré dnes už patria skôr do inventára tínedžerských romancí, sa mnohým nepozdáva. Dátum vydania knihy Dr. Sleep zatiaľ King neoznámil. V novembri mu však vyjde novinka s názvom 11/23/63.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba