Autor Timura a jeho družiny Arkadij Gajdar zomrel pred 70 rokmi

Sovietsky spisovateľ Arkadij Petrovič Gajdar je autorom známych kníh pre deti a mládež. Od jeho úmrtia uplynie v stredu 26. októbra 70 rokov.

26.10.2011 10:00
Arkadij Gajdar Foto:
Arkadij Gajdar
debata

Z jeho tvorby sú známe romány o príkladných mladých ľuďoch a deťoch. Takými sú napríklad Čuk a Huk (1939), Osudy bubeníka (1939) alebo Timur a jeho družina (1940).

Arkadij Gajdar (vlastným menom Arkadij Petrovič Golikov) sa narodil 22. januára 1904 v meste Ľgov, neskôr sa s rodičmi presťahoval do oblasti Nižný Novgorod. Jeho otec učiteľ sa odsťahovaním chcel ochrániť pred zatknutím, ktoré mu hrozilo za aktívnu účasť v revolučných rokoch 1905. Malý Arkadij už ako 11-ročný utiekol z domu, aby sa mohol pripojiť k armáde počas prvej svetovej vojny, ale podarilo sa ho chytiť a vrátiť domov. Do Červenej armády sa dostal až o tri roky, keď oklamal odvodovú komisiu tým, že už má 16 rokov. Výcvik absolvoval v Kyjeve, onedlho velil regimentu. Zúčastnil sa mnohých bitiek, bol viackrát zranený. V roku 1924 zo zdravotných dôvodov armádu proti svojej vôli opustil. Začal písať poviedky, prvý román mu vyšiel v roku 1925. Oženil sa, mal syna Timura. Manželka rodinu opustila, Gajdar sa zrútil a liečil sa na psychiatrii. Keď sa vyliečil, odsťahoval sa so synom na vidiek a okrem jeho výchovy sa venoval písaniu.

Po vypuknutí druhej svetovej vojny sa hlásil do armády, ale na front sa dostal iba ako vojnový dopisovateľ. Neskôr sa dostal k partizánom na Ukrajine a pôsobil za nepriateľskými líniami. Smrteľne ho zranili v boji s nemeckými jednotkami SS, zomrel 26. októbra 1941. Dožil sa iba 37 rokov. Z provizórneho hrobu ho premiestnili na cintorín nad Dneprom v ukrajinskom meste Kanev.
Vnukom Arkadija Gajdara bol Jegor Gajdar, ruský ekonóm, politik a jeden z hlavných architektov trhových reforiem v postsovietskom Rusku, ktorý zomrel v decembri 2009 vo veku 53 rokov.

debata chyba