Marc Kushner - Budúcnosť architektúry v 100 budovách. Viete, v čom bývate?

Marc Kushner je nadšený architekt. Rozhodol sa priblížiť súčasné i futuristické stavby, ktoré predstavujú to najzaujímavejšie, najbláznivejšie i najmúdrejšie, čo ľudia vymysleli, a dá sa to nazývať architektúrou. Do jeho knihy sa dokonca dostali aj dva projekty zo Slovenska.

29.07.2016 07:00
debata
Marc Kushner - Budúcnosť architektúry v 100... Foto: TED knihy
Marc Kushner - Budúcnosť architektúry v 100 budovách Marc Kushner - Budúcnosť architektúry v 100 budovách

Prezradíme, že jeden z Bratislavy (nie, nie je to obrátená pyramída) a druhý z okresu Galanta.

Štvrtá kniha zo série TED knihy, ktorá v malých knižkách prináša veľké myšlienky. TED príspevok Marca Kuschnera, autora knižky Budúcnosť architektúry v 100 budovách, má viac ako 1,8 milióna pozretí. Aj preto, že architektúra podľa neho ovplyvňuje každého z nás, či si to uvedomujeme alebo nie.

Marc vyzýva – chcite od architektúry viac. Veď dom, v ktorom bývate, či kancelária, v ktorej pracujete ovplyvňuje, ako sa cítite každý deň. Priemerný Američan strávi v interiéri 90% času a u Slovákov to bude podobné.

Podľa Marca sa vďaka poznaniu architektúry dá vytvárať lepšie prostredie. A to znamená lepšie budovy, a potom lepšie mestá, ktoré vytvoria lepší svet.

Architektúra stojí v dobe neobmedzených možností pred náročnými otázkami – ľudia čakajú od budov nemožné. Papierový stan. Budova, ktorá pohlcuje smog. Výskumné laboratórium, ktoré kráča po snehu. A tak ďalej.

Chceme budovy, ktoré nám pomôžu ochrániť životné prostredie; budovy, ktoré nás potešia a zároveň nám poslúžia; budovy, ktoré spájajú nové technológie a znovu využiteľné materiály. V knihe Budúcnosť architektúry v 100 budovách nájdete tie najinovatívnejšie budovy súčasnosti, ale aj zajtrajška.

Táto knižka ukazuje v 100 príkladoch, že celý svet môže túžiť po lepšej architektúre. Tu je niekoľko kúskov na inšpiráciu:
Môže byť mrakodrap postavený z dreva?
Môžu červíky nahradiť robotníkov?
Môže budova vyčistiť vzduch?
Môže architektúra pomôcť v boji proti rakovine?
Môžu byť z diaľnic dobré domy?

Dom Homeroscopium v španielskom Madride. Foto: Ikar
Dom Homeroscopium, Madrid Dom Homeroscopium v španielskom Madride.

Dosť dlhé na to, aby ste objavili silné a nové myšlienky, ale také krátke, že ich prečítate na jedno posedenie – TED Knihy nadväzujú na TED talky. Osemnásťminútové príspevky môžu vo vás vyvolať záujem o tému; ale pri väčšine z nich chcete ísť hlbšie, viac sa dozvedieť a vypočuť si celý príbeh. TED knihy túto potrebu napĺňajú.

V septembri 2014 TED vydal svoju prvú knihu. Odvtedy je hrdým vydavateľom mnohých zaujímavých a inovatívnych titulov, a ďalšie sa pripravujú. Séria týchto kníh má široký záber a venuje sa všetkému od architektúry cez biznis, vesmírnej turistike až po lásku – je vhodná pre každého, kto sa rád dozvie niečo nové.

TED je nezisková organizácia s cieľom rozšíriť informácie a myšlienky vo forme krátkych a úderných prednášok (18 minút alebo menej). TED začal v roku 1984 ako konferencia o technológii, zábave a dizajne (Technology, Entertainment & Design). Dnes sa venuje množstvu tém a to vo viac ako 100 jazykoch. Medzičasom vznikli samostatne organizované podujatia TEDx, ktoré ľuďom umožňujú deliť sa o vedomosti po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Noxi #Marc Kushner #Budúcnosť architektúry v 100 budovách #TED knihy