Dobrodružné výlety do sveta literatúry

Vydavateľstvo Artforum sa viac ako na kvantitu sústreďuje na kvalitu, napriek tomu dokáže v krátkom čase "vychrliť" viacero kníh zásadných a zaujímavých autorov. Dôkazom je aj knižný výber Dobrodružstvo myslenia, ktorý mapuje najzaujímavejšie tituly z katalógu Artfora najmä z roku 2011.

27.11.2011 15:00
Chateau, Vydavateľstvo Arforum - Dobrodružstvo...
Chateau, Vydavateľstvo Arforum - Dobrodružstvo myslenia, knižný výber, ročník 2011
debata

Staršie tituly Artfora zastupujú ukážky zo Saroyanovej klasiky Traceyho tiger či Prútených kresiel Dominika Tatarku. Gros výberu, ktorý sa skladá z ukážok diel 21 autorov, však tvoria novinky. Napríklad také, ktoré vyšli len v novembri, ako Zimná cesta Elfriede Jelinek. Najnovší text držiteľky Nobelovej ceny za literatúru sa k slovenskému čitateľovi dostáva na tunajšie pomery sympaticky rýchlo – spisovateľka ho totiž vydala iba v januári.

Ukážka, v ktorej Jelinek tematizuje istým spôsobom perverznú fascináciu osudom Natasche Kampusovej, je pre čitateľa dobrým testom, či mu menej priamočiary a nie celkom ľahko stráviteľný štýl spisovateľky vyhovuje. Rovnako sa môže otestovať na ukážke z kultovej knihy Richarda Brautigana V melónovom cukre, ktorá vychádza na budúci pondelok, či na diele ďalšej držiteľky Nobelovej ceny Herty Müllerovej Dnes by som sa radšej nestretla.

Výber sa však snaží o pestrosť, a tak vedľa kúskov náročnejších na vnímanie ponúka aj úryvky z „čítavejších“ kníh. Medzi také patrí napríklad výstižný a pútavý pohľad do novinárskeho prostredia Nedokonalci Toma Rachmana, úryvok zo zbierky poviedok Javiera Maríasa Keď som bol smrteľný či smutnovtipná ukážka z knihy Forresta Cartera Malý strom.

Pútavo a živo je napísaný aj príbeh Elli, ktorá sa z koncentračného tábora po vojne vracia do Šamorína v knihe Mosty nádeje Livie Bitton-Jackson, československej rodáčky a americkej emigrantky. Svoj autobiografický román, v ktorom čitateľa presviedča, že vojnou sa kruté časy neskončili, predstavila spisovateľka v Bratislave aj osobne.

Podobné knižné kompilácie ako Dobrodružstvo myslenia nie sú vo svete ničím výnimočným. Napríklad české nakladateľstvo Labyrint má edíciu Gutenbergových čítaniek, v ktorých rovnakým spôsobom ukážok a informácií o spisovateľoch a ich dielach predstavuje modernú svetovú literatúru. Táto edícia sa však často (a chvályhodne) zameriava na diela, ktoré ešte v českom alebo slovenskom preklade nevyšli. Na rozdiel od nej knižný výber Artfora ponúka ukážky z diel, ktoré všetky vyšli v slovenskom preklade a všetky sa aj dajú na Slovensku kúpiť. Knižný výber je tak nielen príjemným a dobrodružným výletom do rozmanitých literárnych svetov, ale tiež výborným odrazovým mostíkom ku knihám a autorom, ktorí vďaka nemu čitateľa zaujmú. A to všetko za sympatickú cenu 1 euro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba