Kniha: Temná a napínavá Iskra v popole

Sabaa Tahir, bestsellerová autorka New York Times, vyrástla v kalifornskej Mohavskej púšti.

08.08.2016 09:00
debata

Jej rodina tam vlastnila motel s 18 izbami. Sabaa hltala fantasy romány a ako sama priznala, zle hrala na gitare. Do písania svojej prvotiny nazvanej Iskra v popole sa pustila po nociach popri práci redaktorky v novinách. Ďalej o sebe ešte prezrádza samé zásadné skutočnosti, napríklad, že má rada indie rock či krikľavé ponožky. A tiež to, že rodičia z nej chceli mať lekárku, no po krátkej pracovnej skúsenosti v nemocnici si to Sabaa rýchlo rozmyslela. Ak by mohla byť čímkoľvek na svete, chcela by byť vesmírnym výskumníkom, ale aspoň takým „cool“ ako Jean-Luc Picard.

Iskra v popole

Mohavskú púšť Sabaa opustila ako sedemnásťročná, vyštudovala Kalifornskú univerzitu a po jej skončení začala pracovať v denníku The Washington Post. O päť rokov z novín odišla a začala pracovať na svojej fantasy knihe. Tú práve teraz vydal aj Ikar vo svojej edícii YOLi. Iskra v popole ponúka miestami temný a príliš drsný príbeh, ktorý sa vzdialene inšpiruje životom v starovekom Ríme. Osudy hlavných hrdinov a stále gradované napätie čitateľa vtiahnu do rozprávkovo-fantazijného sveta. Dej knihy je klasickým bojom dobra proti zlu, ako aj oddanosti a milosrdenstva proti nadvláde a krutosti. Autorka veľmi zaujímavo rozpráva vo dvoch dejových líniách, ktoré sú písané v prvej osobe dvoch hlavných hrdinov. Takto čitateľovi ponúka náhľad do myšlienok oboch hrdinov, čo je omnoho príťažlivejšie ako klasické rozprávanie v tretej osobe. A o čo vlastne ide?

Prvý hlavný hrdina Eliáš je „bastardom“ urodzenej vojenskej rodiny, na druhej strane hrdinka Laia je potomkom zotročenej kasty učencov. Laia bojuje s dávnou stratou rodičov aj čerstvou stratou starých rodičov, ktorých jej zabili vojaci. Zostane jej len brat, ten je však zajatý a uväznený. A keď Laia utečie, rozhodne sa brata za každú cenu vyslobodiť. Vyhľadá skupinu rebelantov bojujúcich proti vojenskému útlaku učencov. Zato však Laia bude musieť robiť pre rebelantov špiónku v najväčšej vojenskej akadémii v ríši. Eliáš je jedným z najšikovnejších kadetov na akadémii pre výcvik elitných vojenských zabijakov. Zo srdca však nenávidí celú ríšu i armádu. Rozhodne sa teda hneď po promócii dezertovať, od čoho ho nakoniec veštec odhovorí. Namiesto toho sa Eliáš zúčastní na výbere nového cisára s ďalšími troma kadetmi. Obaja hrdinovia podstupujú ťažké skúšky odvahy, umu a lojality. Samozrejme, obe dejové línie a osudy Eliáša i Laie sa začnú čoskoro prelínať. Autorka naozaj umne prechádza od jednej k druhej dejovej línii, aby udržiavala napätie, ku koncu je naozaj čitateľ prilepený ku knihe a do poslednej chvíle nevie, ako to dopadne. To, čo som najprv považovala za jednoduchú dejovú zápletku, sa vyvinulo do celkom zaujímavého rozuzlenia.

Práva ku knihe už kúpila spoločnosť Paramount Pictures pre producenta Marka Johnsona, ktorý stál aj za úspechom filmu Kroniky Narnie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iskra v popole