Anthony B. Atkinson: Ekonomika nerovnosti

Nerovnosť je jedným zo súčasných najpálčivejších problémov v sociálnej sfére. Po druhej svetovej vojne sa ju darilo držať na uzde, ale v poslednom čase sa s veľkou vehemenciou vracia. Všetci o rozsahu tohto problému vedia, ale len málo bolo dosiaľ povedané o tom, čo sa dá robiť, keď si nechceme len zúfať. Podľa uznávaného ekonóma je možné nerovnosti čeliť omnoho viac, ako si skeptici dokážu predstaviť.

12.08.2016 05:00
debata
Anthony B. Atkinson: Ekonomika nerovnosti
Anthony B. Atkinson: Ekonomika nerovnosti Anthony B. Atkinson: Ekonomika nerovnosti

Britský ekonóm Anthony B. Atkinson (1941), ktorý pôsobí na Nuffield College v Oxforde a na London School of Economics, je už dlho jedným z popredných predstaviteľov výskumu nerovnosti a do riešenia rôznorodých problémov, ktoré sa nerovnosti týkajú, vkladá všetky svoje teoretické i praktické skúsenosti. Bol o. i. mentorom ekonóma Thomasa Pikettyho, autora knihy Kapitál pre 21. storočie. Teraz predstavuje široký súbor opatrení, ktoré môžu skutočne spôsobiť zmenu v distribúcii príjmov vo vyspelých krajinách.

Ako Atkinson ukazuje, problémom nie je iba to, že sa bohatí stávajú stále bohatšími. Nedarí sa nám vyrovnať sa s chudobou a celá ekonomika sa mení takým spôsobom, že väčšina ľudí v nej stráca. Ak chceme znížiť nerovnosť, nesmieme sa uspokojiť s púhym uvalením nových daní na bohatých, z ktorých budú financované jestvujúce programy. Potrebujeme nové nápady. Preto Atkinson odporúča ambiciózne opatrenia v piatich oblastiach: technológie, zamestnanosti, sociálneho zabezpečenia, zdieľania kapitálu a zdanenia. (česky)

V anglickom origináli Inequality: What Can Be Done? (Harvard University Press, 2014).

Bizbooks

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Thomas Piketty #Ekonomika nerovností #Anthony B. Atkinson #Bizbooks #Inequality: What Can Be Done