Tichý výkrik – desivý triler z Británie

Záhadné a násilné vraždy, zdanlivo nesúvisiace okolnosti, tiene minulosti... Tým všetkým naozaj strhujúci triler a vlastne aj prvý kriminálny román Tichý výkrik anglickej autorky Angely Marsonsovej oplýva vrchovato.

13.08.2016 12:00
debata
Angela Marsonsová: Tichý výkrik Foto: Ikar
Ikar Angela Marsonsová Tichý výkrik Angela Marsonsová: Tichý výkrik

Na začiatku príbehu stojí päť ľudí okolo plytkého hrobu a nad telom nevinnej obete uzavrú temnú dohodu – nikto sa nikdy nesmie nič dozvedieť. Lenže o desať rokov je brutálne zavraždená prvá žena z tejto pätice, po nej nasleduje ďalší člen a tretí unikne smrti iba o vlások. Zavraždených stále pribúda.

Vyšetrovaním krvavých zločinov v Black Country neďaleko Birminghamu je poverená detektívka Kim Stonová, ktorá sleduje a preveruje všetky stopy, no zdá sa, že jej psychopatický protihráč je vždy o krok vpredu. Keď však objavia ľudské pozostatky na pozemku, kde stojí zhorenisko bývalého domova pre opustené dievčatá, začínajú jednotlivé dieliky skladačky do seba zapadať. Asi sa tu pred rokmi stalo niečo, čo so súčasnými vraždami súvisí. Kim je rozhodnutá šialeného vraha zastaviť skôr, ako udrie znova. Napínavý a miestami šokujúci dej, ktorého naozajstným protagonistom je strach, nenávisť a ľudská zloba, sa odvíja v niekoľkých časových rovinách a z pohľadu viacerých postáv, posadnutých démonmi minulosti.

Po dlhom čase sa mi stalo, že som ani netušila, kto je vrah. Jeho osobu autorka občas spomenula, ale čitateľovi ani nenapadne, že s tým môže mať niečo spoločné. Vlastne vrahovia v tejto knižke sú dvaja. Jeden, oblečený v kňazskom rúchu, znásilňoval a vraždil mladé, nedospelé dievčatá, ktoré rodičia nechceli a odložili ich do ústavu pre neprispôsobivých. A to, čo pred desiatimi rokmi spravil, spustilo po desiatich rokoch vraždenie iného zabijaka.

A zasa autorka pripomína známu vec: všetko sa začína v detstve. Čo normálne môže vzísť z detí, ktoré rodičia bili a týrali a ako nepotrebnú vec potom strčili do ústavu, kde vychovávatelia a riaditeľka kradli peniaze na jedlo, spreneverili ich a k deťom sa správali ako tyrani? Ľudskosť nerastie na strome. Ľudskosť sa vyvíja. Domáce prostredie ju v každom z nás môže rozvinúť alebo zničiť. Tak ako v tejto knihe.

Angela Marsonsová je britská autorka, ktorá svoju literárnu dráhu začínala písaním poviedok a účasťou na rôznych súťažiach. Niektoré z prvotín sa jej podarilo aj uverejniť, ale skutočným literárnym debutom tejto autorky je kriminálny román Tichý výkrik. Napínavý príbeh, ktorého ústrednou postavou je detektívka Kim Stonová, mal mimoriadny ohlas u čitateľov a už viac ako rok sa drží na medzinárodných rebríčkoch bestsellerov.

Autorka sa narodila v Black Country, v priemyselnej oblasti, ktorá vraj svojou bezútešnosťou inšpirovala J. R. R. Tolkiena k vytvoreniu Mordoru z Pána prsteňov. Najskôr napísala a vlastným nákladom vydala dva spoločenské romány (My Name Is, The Middle Child). Potom sa začala venovať kriminálnemu žánru. Prvé dva prípady Kim Stoneovej, vydané v Británii v roku 2015, zaznamenali fenomenálny úspech: predaj cez milión výtlačkov, umiestnenie na popredných priečkach rebríčkov bestsellerov aj ponuku na pokračovanie. Možno aj preto, že kniha má krátke, svižné kapitoly, ktoré neunavujú, ale rýchlo posúvajú dej dopredu. Po každej kapitole túžite prečítať ďalšiu až do konca. Hneď sa stala jednou z najčítanejších autoriek krimi v súčasnosti a prisľúbila ďalších šesť dielov série. Spisovateľka žije v Black Country so svojou partnerkou, labradorom a utáraným papagájom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #krimi #triler #debutový román #Tichý výkrik #Angela Marsonsová