Saphia Azzeddine: Bilqiss

Bilqiss, protagonistka tohto románu je „neposlušná“ žena v krajine, kde sa vyplatí byť akoukoľvek, len nie nepredvídateľnou a nestálou. Súdili ju, odsúdili a ukameňujú ju. Kto hodí kameňom ako prvý? Pomôže jej sudca s utajenými túžbami alebo americká reportérka s dobrými úmyslami? Silný príbeh nespokojnej a slobodnej ženy, ktorá si vytvorí svojho Alaha nanovo.

14.08.2016 05:00
debata
Saphia Azzeddine: Bilqiss
Saphia Azzeddine: Bilqiss Saphia Azzeddine: Bilqiss

Bilqiss patrí k ženám, ktoré to nemajú ľahké asi nikde na svete, tobôž nie v krajine, kde striktne vládne šaría. Za bohorúhačstvo čelí obvineniu a hrozí jej ukameňovanie. Jej stretnutie s mladou americkou novinárkou je od začiatku poznačené osudovým nepochopením. Bilqiss nie je žena, ktorej môžeme z výšin našej „vyspelej civilizácie“ prejavovať účasť či ponúkať pomoc uveličení vlastnou veľkodušnosťou. Narážajú tu na seba nielen dva svety, ale najmä pomýlené predstavy, ktoré o sebe máme navzájom.

Tragický konflikt sa však ukrýva aj vnútri uzavretého sveta islamskej dediny: sudca, najvyšší predstaviteľ práva a moci, si sám nie je istý, ako sa Bilqiss previnila a dráma vrcholí nečakaným záverom.

Saphia Azzeddine (1979) je francúzsko-marocká spisovateľka, novinárka a filmová scenáristka a režisérka. Než sa vydala na literárnu dráhu, študovala sociológiu, pracovala ako asistentka brusiča diamantov.

Vo francúzskom origináli Bilqiss (Stock, 2015). Preložila Mária Michalková.

Inaque

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Inaque #Saphia Azzeddine #Bilqiss #Mária Michalková