Edgar Rice Burroughs: Tarzan z rodu opíc

Dobrodružný a zároveň romantický príbeh sa odohráva predovšetkým v africkej džungli, kde sa za dramatických okolností narodí dieťa, navyše šľachtického pôvodu.

21.08.2016 05:00
debata

Rodičia mu zahynuli krátko po tom, čo ich na pusté pobrežie vysadili piráti. Chlapca si osvojila opica Kála a starala sa oň ako o vlastné mláďa.

dgar Rice Burroughs: Tarzan z rodu opíc

A tu sa začína rad neuveriteľne napínavých príbehov z prostredia opíc a iných divých zvierat. Tarzan sa naučí ich obratnosti a šikovnosti, postupne si dokáže zabezpečiť potravu a bojovať s nebezpečnými protivníkmi. V jeho živote nastane neobyčajná zmena, keď objaví chatrč, kde žili jeho rodičia, a knižky s obrázkami. Najväčšia zmena ho však čaká, keď sa na pobreží zjaví skupina belochov a medzi nimi krásna a šľachetná Jane Porterová…

Druhým dielom Tarzanových príbehov – Tarzanov návrat – sa ako červená niť vinie jeho láska k Jane, ktorej sa šľachetne vzdal. Prenikne do sveta ľudí a pohybuje sa vo vyššej spoločnosti, kde si však získa aj mnohých nepriateľov, medzi nimi dvoch veľmi nebezpečných. Zvláštna náhoda ho zavedie do tej istej džungle na západoafrickom pobreží, kde sa narodil a vyrástol. Po zlých skúsenostiach v civilizovanom svete sa rozhodne radšej žiť medzi zvieratami. Stretne však záhadný černošský kmeň, stane sa jeho kráľom a v tajomnom zabudnutom meste objaví veľký poklad. Okolnosti privedú do Afriky aj Jane Porterovú, ktorá sa ocitne v smrteľnom nebezpečenstve. Zachrániť ju môže jedine Tarzan… S ilustráciami Vladimíra Machaja.

Americký spisovateľ Edgar Rice Burroughs (1875–1950) písal žánrovú literatúru, obzvlášť sci-fi príbehy, preslávila ho však najmä početná séria príbehov Tarzana. V anglickom origináli Tarzan of the Apes (1. vydanie A. C. McClurg 1912) a The Return of Tarzan (1913), preložili František Hattala resp. Štefan Hubač. (obnovené vydanie v edícii STOPY). SPN-Mladé letá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Edgar Rice Burroughs #Tarzan z rodu opíc