Mark Bowden - Pablo Escobar. Pád Kokaínového kráľa

Toto je krvavý príbeh vzostupu a pádu hlavy medellínskeho kokaínového kartelu, nazývaného aj „Kokaínový kráľ“.

23.08.2016 07:00
debata
Mark Bowden - Pablo Escobar Foto: Ikar
Mark Bowden - Pablo Escobar Mark Bowden - Pablo Escobar

Keby sa Pablovi Escobarovi podarilo vybudovať drogový superkartel, pre kolumbijskú vládu a štátnu políciu by bolo prakticky nemožné poraziť takúto organizáciu. Malo by to ničivé dôsledky aj na USA.

Aj o tom je tento úžasný dokument, ktorý ocenili prestížnou novinárskou Cenou Corneliusa Ryana. Životopis Pablo Escobar je príkladom, ako má vyzerať nekompromisná, neústupčivá investigatívna žurnalistika.

Escobarova zločinecká ríša na vrchole moci držala v hrsti celý štát a s ním ako rukojemníkov tridsať miliónov ľudí. Túto hrôzovládu ukončila až smrť narkobaróna.

Až na jednu krátku výnimku strávil Pablo zvyšok života vo vojne so štátom. V epicentre jeho boja zostávala možnosť vydania do USA, toho sa bál zo všetkého najviac – dokonca viac než smrti.
Sám vravel: „Radšej hrobku v Kolumbii ako väzenskú celu v Spojených štátoch.“
Práve smrť bola jeho stratégiou proti vydaniu – smrť a peniaze. Jeho metóda plata o plomo dosahovala také úspechy, že napokon takmer ohrozila základy kolumbijskej demokracie.
Koncom roka 1984 bol v Medellíne nedotknuteľný. Hoci bol oficiálne hľadaný zločinec, voľne sa pohyboval po meste, navštevoval býčie zápasy, nočné kluby a vo svojich rezidenciách organizoval posedenia. Bol obľúbený, mocný a zjavne si doma kúpil náklonnosť polície a súdov.
Keď usúdil, že sa mu chce niekto postaviť, okamžite z neho spravil terč atentátu. V júli bol v Bogote zavraždený sudca, ktorý mal vyšetrovať atentát na ministra spravodlivosti La­ru.

Dôkladný pohľad oceňovaného novinára Marka Bowdena z bezprostrednej blízkosti opisuje donedávna neznáme podrobnosti o šestnásť mesiacov trvajúcom tajnom love na Pabla pod vedením USA. Vďaka dosiaľ nevídanému prístupu k dôležitým hráčom – vrátane kolumbijského prezidenta Césara Gaviriu a plukovníka Huga Martineza, ktorý bol de facto neskorumpovateľný vodca špeciálnej policajnej jednotky. Autor knihy využil aj prísne tajné dokumenty a prepisy odpočutých Escobarových telefonátov.

Pablo Escobar je strhujúci príbeh, ktorý je zároveň výstižným obrazom drsnej podoby spravodlivosti v skutočnom svete.

MARK BOWDEN je americký spisovateľ a novinár. Patrí k bestsellerovým autorom novín New York Times, napísal viacero úspešných kníh, dvadsať rokov pracoval ako reportér pre denník Philadephia Inquirer a v súčasnosti píše pre Vanity Fair, The Atlantic a ďalšie časopisy. Za dokumentárnu knihu Pablo Escobar získal prestížnu novinársku Cenu Corneliusa Ryana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Mark Bowden #Pablo Escobar