Kateřina Králová, Hana Kubátová: Návraty

Koniec druhej svetovej vojny je často vnímaný ako ukončenie násilia, počiatok mieru a návrat k normalite. Česká monografia Návraty. Poválečná rekonstrukce židovských komunit v zemích středovýchodní, jihovýchodní a východní Evropy však ukazuje, že taký obraz je do značnej miery zjednodušujúci.

25.08.2016 05:00
debata
Kateřina Králová, Hana Kubátová: Návraty
Kateřina Králová Hana Kubátová Návraty Kateřina Králová, Hana Kubátová: Návraty

Kniha skúma nielen samotnú cestu tých, ktorí prežili holokaust, späť, ale predovšetkým mnohorakosť a rôznorodosť toho, ako ich fyzický a mentálny návrat ovplyvnil ich samých a ich okolie. Kam sa vlastne vracajú? Kto na nich čaká? A ako spoločnosť ich návrat prijíma? Čitateľ čoskoro zistí, že autobiografické príbehy ľudí, ktorí prežili rasovú perzekúciu počas druhej svetovej vojny v úkrytoch, koncentračných a vyhladzovacích táboroch, v odboji alebo pod falošnou nežidovskou identitou, dávajú návratu, teda kľúčovému pojmu tejto knihy, inú a v mnohých prípadoch trpkú príchuť.

Kniha za pomoci viac než stovky rozhovorov v sedemnástich jazykoch vykresľuje povojnovú realitu plastickým spôsobom. Tí, ktorí prežili, síce okamih oslobodenia sami vnímali ako „koniec príbehu“ vojny a perzekúcie, ako však táto monografia dokladá, oslobodením sa ich príbeh zďaleka neskončil.

Kolektívna práca pod vedením mladých bádateliek Kateřiny Královej a Hany Kubátovej vznikla ako spoločné dielo s účasťou mladých bádateľov Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe. Je odrazom dlhodobej a citlivej práce so študentmi a jej cieľom je problematizovať pomerne prehliadanú, ale stále traumatizujúcu povojnovú dobu. (česky)

Karolinum

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #holokaust #história #druhá svetová vojna #Kateřina Králová #Hana Kubátová #Návraty #Karolinum