Do malého Mestečka sa zmestí množstvo príbehov

Malé mestečká majú svoje čaro. Obyčajne je tam dobrá cukráreň, tajomná vila, námestie s košatými stromami a ľudia o sebe všetko vedia. Prozaička Daniela Příhodová napísala novú knižku práve o takomto mestečku a aj ju nazvala - Mestečko.

17.09.2016 05:00
debata
Daniela Příhodová naplnila Mestečko zaujímavými... Foto: Vydavateľstvo Matice slovenskej
Daniela Příhodová Mestečko Daniela Příhodová naplnila Mestečko zaujímavými ľuďmi, ktorí v starých kulisách majú už celkom nové, súčasné problémy.

V Příhodovej Mestečku sú všetky spomínané atribúty – cukráreň, vila, zákutia, staré domy s manzardkami. Autorka naplnila tieto priestory zaujímavými súčasnými ľuďmi, ktorí v starých kulisách majú už celkom nové, súčasné problémy. Týmito postavami rozvíja svoju obľúbenú tému – rodinné vzťahy.

Je to jej silná stránka a vždy vytvorí nové, pozoruhodné charaktery, najmä žien. Příhodová je autorka, ktorá vie príbeh obostrieť tajomstvom, preto sa dobre číta. Zároveň má silné sociálne cítenie a to je v jej knižkách tiež vždy prítomné. V príbehoch a osudoch ľudí sa odrážajú súčasné drámy z bežného života – podvody, násilie, predčasná dospelosť, rozpad rodín.

Centrom rozprávania je miestna cukráreň, kde podávajú vynikajúce krémeše a kam chodí aj tajomná a vznešená pani Ramona. Drží si od všetkých odstup, ale postupne sa ukáže, že aj ona má srdce a s mnohými príbehmi mestečka súvisí aj ona. Ďalšiu líniu prózy vytvára cukrárka Róza, ktorá má dve nemanželské dcéry. Róza je najkrajšia žena v mestečku a tak sa niet čo čudovať, že sa muži krútia okolo nej a už aj okolo jej dcér. Zo spleti vzťahov sa pomaly vynára minulosť, všetko, čo sa v mestečku odohralo a odohráva. Rozvoniava kávička, planú lásky, vášne, vracajú sa spomienky, ale dejú sa aj nemilé veci: lúpež v obchode, prepady či vybielený účet v banke.

Příhodová však nezostáva iba pri konštatovaní zvýšenej kriminality, naznačuje príčiny – zúfalstvo chudoby a bezútešného postavenia bez možnosti práce práve v takýchto „mestečkách“. Človek aby sa bál aj v takomto malom, dôveryhodnom mestečku. Ľudia sú však predsa skôr optimisti a skúšajú dosiahnuť šťastie v nových podmienkach. Aj mladá Mária sa rozhodne podnikať v oblasti dámskeho oblečenia a v mestečku otvorí butik. Snaží sa predávať lacno, aby si mohli jej tovar dovoliť aj chudobnejšie ženy. Sú to originálne modely, ktoré navrhuje ona sama a šije ich jej spoločníčka. Má úprimnú snahu pomôcť, aby ženy v mestečku boli krajšie a lepšie oblečené, aby nemuseli závidieť tým z veľkých miest. Je to milá pasáž v knihe. Podstatná je však v príbehu láska.

Autorka naznačuje, že tá je najdôležitejšia v každom dianí a v každom režime. Cukrárka Róza, ktorá so svojimi partnermi nepochodila v živote dobre, je napokon šťastná. Darmo však dbala o počestnosť najmä mladšej dcéry, život sa opakuje, aj ona porodí neplánované dieťa, z ktorého však majú všetci radosť. Osudy ľudí z knižky Mestečko sú veľmi našské  a to je Příhodovej devíza. Píše veľmi priamo o tom, čo sa u nás deje, a to tak, že to musí byť každému blízke a známe. Aj v tom je čaro.

Daniela Příhodová sa narodila v roku 1941 v Nesluši, vyrastala v Šali, žije v Bratislave. Je známa ako kritická autorka, ktorá sa púšťa do aktuálnych problémov súčasného  života a  to v tej najobyčajnejšej podobe každodenného života. Napísala Vianoce s Maximom, Nechajte ma žiť!, Zákon v nás, Svet, ktorý nepoznám, Odliv na ostrove osích hniezd, autobiografický román V rajskej záhrade a román Schizofrénia. Je aj autorkou známej televíznej inscenácie Mário, zapískaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Daniela Příhodová #Mestečko #Vydavateľstvo Matice slovenskej