Stefan Zweig: Opojenie z premeny

Prvé slovenské vydanie diela velikána svetovej literatúry, ktoré vyšlo až 40 rokov po jeho smrti.

16.09.2016 05:00
debata
Stefan Zweig: Opojenie z premeny
Stefan Zweig Opojenie z premeny Stefan Zweig: Opojenie z premeny

Príbeh dievčiny, ktorá sa z jednotvárneho života v malej obci dostáva na krátky čas do prostredia veľkomestskej spoločenskej smotánky. Z nenápadnej poštovej úradníčky sa stáva krásavica obletovaná vrstovníkmi z majetných rodín. Jej „opojenie z premeny“ však netrvá dlho.

Kniha je plná kontrastov, pominuteľných stereotypov, vzrušujúcich nevšedností či premien i neustáleho boja o priazeň a priateľstvo. Zároveň však dokonale vystihuje pocit vnútorného prázdna, ktorý sa po prvej svetovej vojne usídlil v mysliach premýšľavých ľudí a zanechal v ich srdciach nezmazateľnú pachuť a trpkosť.

Dielo vznikalo začiatkom tridsiatych rokov, no autora od práce na ňom odvádzala ekonomická a politická situácia v Európe. Napokon vyšlo až posmrtne v roku 1982, s podtitulom Román z pozostalosti.

Stefan Zweig (1881 – 1942) bol rakúsky spisovateľ, esejista, prekladateľ, humanista, zástanca zjednotenej duchovnej Európy a spolunažívania národov i kultúr. Jeho život výrazne ovplyvnili obe svetové vojny. Proti prvej sa, napriek svojmu odporu k politike, verejne postavil. Tá druhá ho zlomila a stratiac svoje ideály si vzal život. Vo svojej tvorbe neúnavne zdôrazňoval právo človeka na uznanie jeho prirodzenosti, odmietal pokrytectvo a každý neprirodzený tlak.

Z nemeckého originálu Rausch der Verwandlung. Roman aus dem Nachlass (S. Fischer, 1982) preložil Jozef Mihálik.

Európa

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Európa #Stefan Zweig #Opojenie z premeny #Jozef Mihálik