Už čoskoro sa dozvieme meno víťaza ceny Anasoft litera

V pondelok 19. septembra sa v priamom prenose Rádia Devín dozvieme meno 11. víťaza prestížnej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera. Cena bude slávnostne udelená na ceremoniáli v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave.

15.09.2016 09:00
Finalisti Anasoft litera 2016 Foto:
Finalisti Anasoft litera 2016
debata

O laureátovi rozhodne päťčlenná odborná porota, ktorú tento rok tvoria literárne vedkyne Zuzana Bariaková a Marta Součková, veľvyslanec Slovenskej republiky v Bruseli a prekladateľ Stanislav Vallo, literárny vedec a publicista Radoslav Passia, český vydavateľ a organizátor najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Petr Minařík.

Spomedzi 191 hodnotených kníh, vydaných v roku 2015, vybrala odborná porota do finále nasledovné prozaické diela v abecednom poradí:

Balla: Veľká láska (Koloman Kertész Bagala)
Jana Beňová: HoneymOon (Marenčin PT)
Irena Brežná: Nevďačná cudzinka (Aspekt)
Dušan Dušek: Ponožky pred odletom (Vydavateľstvo SLOVART)
Zuska Kepplová: Reflux (Koloman Kertész Bagala)
Rút Lichnerová: Hostina (Marenčin PT)
Peter Macsovszky: Tantalópolis (Vydavateľstvo Drewo a srd/Vlna)
Jaro Rihák: Pentcho. Príbeh parníka (Marenčin PT/SANDBERG Film)
Vanda Rozenbergová: Slobodu bažantom (Vydavateľstvo SLOVART)
Peter Šulej: Spolu (Marenčin PT)

Týchto desať najlepších kníh bolo počas roka predstavených na rôznych kultúrnych podujatiach na Slovensku, v apríli na literárnom festivale Anasoft litera fest, ktorý okrem autorských čítaní, besied či workshopov ponúkol aj zaujímavé koncerty. Niektorí finalisti sa predstavili v júli v literárnom stane na festivale Pohoda.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Víťaz získa na slávnostnom ceremoniáli cenu honorovanú sumou 10 000 eur. Okrem hlavného ocenenia bude opäť udelená aj Cena čitateľov, ktorej výsledok viete ovplyvniť aj vy sami. Ak ste teda ešte nehlasovali, stíhate udeliť svoj hlas na stránke hlasovanie.ana­softlitera.sk a vyhrať poukaz v hodnote 100 eur na nákup v kníhkupectve Martinus.sk.

Ocenenie vzniklo v roku 2006 a doteraz ho získali autori: Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, dvakrát Pavel Vilikovský a naposledy Veronika Šikulová. Vďaka čitateľskému hlasovaniu doposiaľ získali Cenu čitateľov títo autori: Jaroslava Blažková, Dušan Dušek, Viliam Klimáček, Pavol Rankov, Veronika Šikulová, Pavel Vilikovský, opäť Veronika Šikulová, Lucia Piussi, Tomáš Varga a Peter Balko.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #cena #víťaz #Anasoft litera #Rádio Devín #Anasoft litera fest