John Grisham - Osamelý strelec. Stal sa z neho terč

Sebastian Rudd je jednou z najvýraznejších, najvýstrednejších a najživšie pôsobiacich postáv majstra právnických trilerov Johna Grishama. Drsný, vtipný a napínavý. Taký je nový príbeh Osamelý strelec, ktorý si zamilujete.

23.09.2016 07:00
debata
John Grisham - Osamelý strelec Foto: Ikar
John Grisham Osamelý strelec John Grisham - Osamelý strelec

Ponúka všetko, na čo sme boli u Grishama zvyknutí z jeho svetových hitov – Firma, Prípad Pelikán, či Kedy zabiť.

Áno, Osamelý strelec patrí podľa médií medzi to najlepšie, čo Grisham za posledné roky napísal.

Sebastian Rudd nie je typický právnik. Pracuje v upravenej dodávke s nepriestrelnými oknami, wi-fi, barom, chladničkou, koženými kreslami, skrytým priečinkom na zbrane a ozbrojeným šoférom. Nemá firmu ani spoločníkov, zamestnáva iba šoféra, bodygarda, koncipienta, dôverníka a nosiča golfových palíc v jednej osobe. Býva sám v neveľkom, ale bezpečnom byte, kde je hlavným kusom nábytku starožitný biliardový stôl. Pije bourbon z limitovanej edície a nosí pri sebe zbraň.

Bývam na dvadsiatom štvrtom poschodí bytového domu v centre City, odkiaľ mám čiastočný výhľad na rieku. Som spokojný, lebo je tu ticho a bezpečne. Keby mi dal niekto do bytu bombu alebo ho podpálil, nezaobišlo by sa to bez poškodenia celej budovy. V centre je dosť vysoká kriminalita, a tak tu máme bezpečnostné kamery a ozbrojených strážcov. Dodáva mi to pocit istoty.

Pozrite si TRAILER:

Sebastian obhajuje ľudí, ku ktorým by sa ostatní právnici ani nepriblížili: potetovaného chlapca, údajného člena sekty satanistov, ostrieľaného zločinca v cele smrti, majiteľa domu zatknutého za streľbu na zásahovú jednotku, ktorá mu omylom vtrhla do domu.

Prečo práve títo klienti?

Lebo Sebastian verí, že každý má právo na spravodlivý proces, a je ochotný aj pre to podvádzať. Nenávidí nespravodlivosť, neznáša poisťovne, banky a veľké korporácie, nedôveruje úradom a vysmieva sa pravidlám etického správania v justičnej praxi.

Nie som typický právnik.

Žijem na hrane.

Som osamelý strelec.

Vypočujte si AUDIO ukážku. Z knihy číta Boris Farkaš:

John Grisham je americký spisovateľ, autor mimoriadne úspešných trilerov z právnického i športového prostredia. Jeho knihy preložili do 42 svetových jazykov, viaceré z nich sa stali základom pre filmové spracovanie.

Svojho času hrával ako zadný rozohrávač v mužstve Chargers na strednej škole v meste Southaven v štáte Mississippi.

V súčasnosti žije so svojou rodinou striedavo vo Virgínii a v Mississippi.

Existuje nepísané pravidlo, že kauzy, na ktorých sa nedá zarobiť, dostávajú mladší právnici, lebo po prvé, niekto ich zobrať musí a po druhé, starší právnici to tiež robili, keď boli mladší. Všetci do jedného odmietli obhajovať Gardyho, a medzi nami, ani im to nezazlievam. Je to ich mesto, ich životy, každému, kto by sa postavil na stranu zvrhlého vraha, by to navždy zničilo kariéru.

Ako spoločnosť síce veríme, že človek obvinený zo závažného zločinu má právo na spravodlivý proces, ale keď príde na lámanie chleba, je ťažké nájsť schopného právnika, ktorý by zaručil, že proces bude naozaj spravodlivý. Právnici ako ja žijú s otázkou: „Ako môžete obhajovať takého vyvrheľa?“

„Niekto musí,“ odpovedám rýchlo a odchádzam.

Naozaj chceme spravodlivé procesy? Nie, nechceme. Chceme spravodlivosť a chceme ju rýchlo. Spravodlivosť posudzujeme prípad od prípadu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #John Grisham #Osamelý strelec