Kniha: Halina má vždy dobrú náladu

Veselá kniha Ó, jak ti závidím! českej spisovateľky a moderátorky Haliny Pawlovskej vyšla práve v reedícii vo vydavateľstve Motto.

23.10.2016 16:00
Pawlovska Halina Foto: ,
Spisovateľka Halina Pawlovská.
debata

Je to zbierka krátkych próz a fejtónov, ktoré sú pre tvorbu Pawlovskej charakteristické. Často ich uverejňuje najprv v časopisoch (ako úvodníčky alebo stĺpčeky), ale obstoja aj v knižke. Pawlovskej texty sú tzv. ľahké, ale nie povrchné. Často obsahujú slogany či vtipné pointy, ktoré si čitateľ zapamätá. Dôležitý je však najmä optimizmus, ktorý Halina Pawlovská rozdáva a zbavuje smútkov nešťastných a pochybujúcich. Aj román, ktorý napísala po nečakanej smrti manžela – Pravda o mém muži – je povzbudzujúci a akcentuje v láskavých spomienkach humorné stránky života a nekonvenčnosť.

Rozprávačka Halininých príbehov (je to ona sama?) pôsobí ako veľké nevinné decko, ktoré strašne veľa chce, ale obyčajne nič nedostane. Ako sa s tým vyrovnať? Autorka mapuje duše smoliarok, ale rafinovane do textov pašuje silu: aj keď ženy z jej textov vzdychajú nad svojou tučnotou, starnutím, nad zradami a príkoriami osudu, napokon vždy víťazia, lebo sa k svojim slabostiam priznajú a porazia ich nadhľadom. Veľkú úlohu v príbehoch Haliny Pawlovskej hrá rodina a kamarátky.

Neraz sedia v kaviarni, pri pohári vína a rozoberajú svoje „ženské problémy“. Ku cti Haliny Pawlovskej slúži, že nikdy neskĺzne do sentimentality, zahmlievania, naopak – je až drsno otvorená a zo všetkého slabošského sa smeje. Celkom zmenila uhol pohľadu nazerania na ženský svet – vďaka nej už možno ženy neberú svoje mindráky tak vážne. Pomáha im sebairónia, ktorej sú schopné len tie sebavedomé a tak formuje Halina svoje čitateľky. Ako príklad môže poslúžiť motto z novej knižky: „Miláčku muj, už vím, že ti svou lásku závidím.“ Halina rada píše o erotike, ale zostáva decentnou dámou. Má na to nejaký grif – dovolí si veľa, ale zostáva cudná. A zároveň sú jej knihy výchovné – dáva ponaučenia a formuje charaktery. Jej hrdinky sa vždy zachovajú správne a ich činy a postoje sú sympatické. Vyznania úprimné. Tak sa napríklad priznáva, ktorí muži sú podľa nej (rozprávačky) sexi – na prvé miesto sa dostal Richard Müller. Nasleduje Richard Gere, Jiří Bartoška, Tom Cruise, Juraj Kukura, Jack Nicholson, Janek Ledecký, Bill Clinton. V knižke to aj zdôvodňuje. Dobrá „téma“! Podobné konkrétne pasáže sú na jej textoch príťažlivé a možno si ich čítajú aj muži.

Halina Pawlovská vyštudovala FAMU, je aj autorkou filmových scenárov (napríklad je to dnes už kultový film Vrať se do hrobu alebo Díky za každé nové ráno). Úspešná je aj ako televízna moderátorka, pracovala v rôznych časopisoch – založila časopis Story, Šťastný Jim a Glanc. Úspech mali jej televízne relácie ako V žitě alebo Banánové rybičky. Stále zápasí s nadváhou, ale tá jej svedčí a v kariére jej ešte aj pomohla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Halina Pawlowská #jak ti závidím!