Jana Juráňová: Cudzie príbehy

V prózach Zuzana a zopár starcov, Obeť a Cudzí príbeh tematicky spracováva autorka mediálnu manipuláciu, brutálnu vraždu a účelovosť vo vzťahoch, venuje sa tolerovanej sociálnej nespravodlivosti a sleduje, ako súčasný život často vyrastá z vlákien minulého režimu a aké metódy klamania nám pomáhajú ukryť pred nami samotnými to, čo vidíme.

29.10.2016 05:00
debata
Jana Juráňová: Cudzie príbehy Foto: Aspekt
Jana Juráňová Cudzie príbehy Jana Juráňová: Cudzie príbehy

Prozaička a dramatička Jana Juráňová (1957) spojila vo svojej novej knihe tri cudzie príbehy: sú civilné, uštipačné, ironické, melancholické, detailné, nahnevané, rezignované aj vyrovnané, no predovšetkým zrelé, plné rešpektu voči životnej sile svojich protagonistiek.

Juráňová knižne debutovala v roku 1994 zbierkou próz Zverinec, odvtedy napísala a vydala ďalších sedem kníh próz a románov; štyri z nich sa dostali do finálovej desiatky literárnej ceny Anasoft litera. Román Orodovnice získal Cenu Bibliotéky, román Žila som s Hviezdoslavom bol v slovenskej nominácii na medzinárodnú Veľkú cenu za východoeurópsku literatúru, Nevybavená záležitosť bola nominovaná na Cenu Jána Johanidesa a na Cenu Tatrabanky; kniha rozhovorov s Agnešou Kalinovou Mojich 7 životov získala Cenu E. E. Kischa.

Juráňová napísala aj štyri knihy pre deti. Je autorkou viacerých divadelných a rozhlasových hier, jej nová hra Tichý bič bola nominovaná na Cenu Literárneho fondu za pôvodné literárne dielo za rok 2015.

Aspekt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Aspekt #Jana Juráňová #Tichý bič #Cudzie príbehy