Publikovať hodnotné texty

Petícia na podporu šéfredaktorky časopisu Romboid je spontánnou reakciou na nezdravé pomery, ktoré dlhodobo pretrvávajú v Asociácii organizácií spisovateľov Slovenska - vydavateľovi Romboidu. Udalosti okolo Romboidu sú len ďalšou kapitolou príbehu, v ktorom sa odohrali iné, oveľa zásadnejšie veci. Proti praktikám súvisiacim s predajom nehnuteľností a netransparentným narábaním s finančnými prostriedkami už protestovala skupina autorov, ale všetko sa skončilo bez vyvodenia akejkoľvek zodpovednosti.

04.11.2016 09:00
petícia Foto:
Petíciu už podpísalo takmer 300 signatárov, predstaviteľov slovenského literárneho a kultúrneho života.
debata

Naša výzva chce prerušiť zdanlivé mlčanie autorov, ktorí už prestali veriť v možnosť zmeny či zvrátenia situácie, a otvoriť diskusiu o zmysle existencie organizácie (AOSS), ktorá nie je prínosom pre literárny život na Slovensku, ale skôr jeho brzdou, ktorá nespája, ale skôr rozdeľuje. Aktuálne ide o zachovanie časopisu Romboid a jeho myšlienkovej a umeleckej kvality.

Petíciou z 24. októbra 2016 vyjadrujeme podporu redakcii literárneho mesačníka Romboid, predovšetkým jeho šéfredaktorke Stanislave Repar, ktorá časopis vedie od 1. januára 2016. Protestujeme proti rozhodnutiu Rady AOSS zo 4. októbra 2016 o vypísaní nového výberového konania na miesto šéfredaktora časopisu. K vypísaniu výberového konania došlo bez akejkoľvek diskusie so súčasnou redakciou, s redakčnou radou alebo členmi organizácií združených v AOSS, či bez vznesenia akýchkoľvek námietok v súvislosti s vedením časopisu.

Radu AOSS vyzývame, aby potvrdila súčasné personálne obsadenie redakcie a šéfredaktorke sa za svoje nekorektné konanie ospravedlnila. Rozhodnutie Rady AOSS vystavuje riziku ďalšiu existenciu časopisu Romboid, keďže uzávierka grantovej výzvy Fondu na podporu umenia na rok 2017 je datovaná na 3. novembra 2016.

Odsudzujeme tiež nepodložené znevažovanie práce predchádzajúcich redakcií, ktoré z okruhu Rady AOSS preniklo na verejnosť. Členovia spisovateľských zoskupení rátajú s tým, že zástupcovia Rady AOSS nebudú po svojom zvolení vnímať svoje poslanie ako funkcionársku príležitosť na zneužívanie svojho postavenia, ale ako službu členom AOSS a v istom zmysle celej čitateľskej verejnosti. Prípadné problémové situácie v súvislosti s časopisom treba riešiť verejne, transparentne a demokraticky. Petíciu na podporu šéfredaktorky časopisu Romboid, podpísanú mnohými významnými autormi jednotlivých autorských zoskupení AOSS, chápeme teda aj ako konštruktívne vyjadrenie nedôvery, ktoré tentoraz nachádza svojho adresáta v Rade AOSS.

Navrhujeme formálne osamostatnenie časopisu Romboid od AOSS. Odlúčením časopisu od jeho súčasného vydavateľa a prenesením jeho vydávania na nezávislé občianske združenie by bolo možné dosiahnuť nielen potrebnú stabilizáciu pracovných podmienok v Romboide, ale aj nevyhnutnú koncepčnú a obsahovú autonómiu redakcie. Šéfredaktor musí mať svojmu postaveniu zodpovedajúce kompetencie a rozhodovať o publikovaní príspevkov len a len na základe ich myšlienkovej úrovne a umeleckej kvality. Šéfredaktor nemôže a nesmie automaticky publikovať texty príslušníkov ktorejkoľvek členskej organizácie AOSS. Inak sa medzi redakciou a vydavateľom vždy bude vytvárať priestor na mocenské hry, čo, ako ukázala prax, vedie k porušeniu demokratických štandardov, profesionálnych zásad a mravných korektívov.

Petíciu, ktorú považujeme zároveň za výzvu na rešpektovanie princípov nezávislosti a autonómie tvorcov, k dnešnému dňu podpísalo 275 signatárov, predstaviteľov slovenského literárneho a kultúrneho života, medzi inými aj Marián Andričík, Koloman Kertész Bagala, Vladimír Balla, Agda Bavi Pain, René Bílik, Jana Bodnárová, Juraj Briškár, Martin Bútora, Jana Cviková, Ján Gavura, Erik Groch, Igor Hochel, Rudolf Jurolek, Jana Juráňová, Uršula Kovalyk, Juraj Kuniak, Peter Michalovič, Ján Milčák, Peter Milčák, Daniel Pastirčák, Vladimír Petrík, Dana Podracká, Stanislav Rakús, James Sutherland-Smith, Ivan Štrpka, Miroslava Vallová a ďalší (úplný zoznam signatárov sa nachádza na internetovej stránke petície.

Upozorňujeme na morálne, ale aj kultúrno-spoločenské a právne súvislosti postupu, pre ktorý sa vedenie AOSS rozhodlo a potvrdilo ho aj na svojom mimoriadnom zasadnutí 24. októbra 2016. Dvanásť členov Rady AOSS i novú predsedníčku Asociácie Vladimíru Komorovskú žiadame, aby z tejto petície pre seba, celú organizáciu, ako aj pre ďalší osud časopisu Romboid vyvodili relevantné závery. Vyjadrenie petičného výboru – Miroslav Brück, Valerij Kupka, Marián Milčák – k petícii na podporu šéfredaktorky časopisu Romboid)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska #Romboid #Stanislava Repar