Kniha týždňa: Fantastická cesta za slobodou

Sú rôzne vojny. Od jedných sa dá utiecť, ďalšie rozomelú na prach vinných i nevinných, iné prežívame v sebe.

08.11.2016 12:00
debata

Sú to boje s vlastnými démonmi a strachmi. Kniha Mareka Vadasa Útek rozpráva príbeh o dobrodružnej a strastiplnej ceste malého chlapca, ktorý hľadá otca a bezpečie.

Marek Vadas: Útek
Marek Vadas Útek Marek Vadas: Útek

Keď zbraňou sa stane beh

Čierna Afrika trpí. Sužuje ju zlo – susedia, ktorí sa zmenili na vrahov, priatelia, z ktorých sa stali prenasledovatelia. Chlapec so svojím otcom a najmúdrejším psom a verným spoločníkom Alanom sú nútení krajinu opustiť. Ich zbraňou sa stáva beh, najprirodzenejšia ľudská zbraň proti útlaku a ohrozeniu. V ich krajine sa stala zvláštna vec – obyvateľov postihla choroba chorobného hladu. Napriek blahobytu sa nenásytnosť rozšírila ako mor a niet inej možnosti, ako utekať.

Chlapec, ktorý je zároveň i rozprávačom, sa naučil bežať rýchlo, ostatní mu ledva stačia. Spočiatku vníma cestu ako dobrodružstvo, lákajú ho neznáme miesta, fascinuje ho plavba loďou. Lenže bezpečie nenachádzajú. V prvej dedine ľudia mlčia ako ryby, sú zachmúrení a nepohostinní – treba ísť ďalej. V meste tanca sa obyvatelia radujú, ale len dovtedy, kým ich nevyruší rev motorov a dupot vojenských čižiem. Ani krajina s ľuďmi s množstvom rúk neprináša pocit pokoja. Miestni si berú plnými priehrštiami, kradnú aj keď nemusia, strážia si svoje bohatstvo.

Kniha spisovateľa Mareka Vadasa je rozprávkou, ale bolo by nemúdre zaškatuľkovať ju iba ako dielo pre detského čitateľa. Útek je plný podobenstiev s presahom na súčasnú modernú spoločnosť. Na pohodlnosť, v ktorej sme si zvykli žiť, na slepotu, ktorej sme uverili.

Prelud mesto radosti

Jedného dňa – po tom, čo do chlapcovho života prichádza ďalšie sklamanie a on si začína jasne uvedomovať, že ich útek je plný bolesti, hladu a strachu o holý život, sa zasníva. Ovládnu ho vidiny lepšieho sveta, obyčajného šťastia a bezpečia. Lenže po vytriezvení predstavy miznú, boli len fatamorgánou.

Mesto radosti je preludom. „Bol som z toho poriadne smutný. Otec ma utešoval a vravel, že si nemám vytvárať falošné ilúzie. Musím byť silný a naučiť sa žiť v realite. Spolu to predsa zvládneme. Nesúhlasil som s ním. Omnoho radšej by som žil vo svojom sne. Aj Alan povedal, že pokiaľ by si mohol vybrať, žil by radšej v mojich predstavách, v ktorých je kopa pečených rýb. A tak sa stalo, že sme sa potom nejaký čas s otcom nerozprávali a každý z nás sa ocitol v inej realite.“

Vnímanie sveta nevinnými detskými očami je v knihe verne zobrazené. Posolstvo rozprávky, nesúce sa celým príbehom, je paralelou na státisíce utečencov denne bojujúcich s hladom, chorobami, byrokraciou i strachom ľudí z iných, multikultúrnych svetov. Tento apelatívny odkaz akoby dospelému čitateľovi nedovoľoval celkom vkročiť do detského prostredia príbehu. Útek je rovnocenne silnou knihou pre obe skupiny.

Smutno i veselo

Text Mareka Vadasa charakterizuje konzistentnosť, plynulosť, nástojčivosť a jedinečná atmosféra. Spisovateľove predošlé pobyty v Afrike a poznanie akéhosi neuchopiteľného genius loci tohto duchovného, divokého a mystického kontinentu, dodávajú dielu vierohodnosť a zvláštnu živelnosť. Jazyk je pritom naturalistický, rozprávanie veľmi prirodzené a jednotlivé, na seba nadväzujúce kapitoly sú kvalitatívne vyvážené.

V meste, ktoré zakryl tieň smútku, sa chlapec od otca oddeľuje, stráca ho v chaose davu a ostáva sám so svojím verným Alanom. Vie, že musí ísť ďalej a že jedine snívanie o pekných spomienkach ho vytrhne z reality, ktorá neprestajne sužuje a napáda nádej na krajšie zajtrajšky. V meste výhovoriek sa hrdina stretáva s ignoranciou a ľahostajnosťou, u nepriateľských susedov je zase konfrontovaný so strachom a nedôverou a ako možný špión prežíva niekoľko dní v nehostinnom prostredí väzenskej cely.

Ani kráľovstvo veľkej pečiatky nie je vytúženým domovom, veď chlapec doklady nemá a vrátiť sa do väzenia už nechce.

Rovnocennou zložkou textu je pôvabné výtvarné spracovanie knihy. Ilustrátorka Daniela Olejníková patrí k najvýraznejším predstaviteľom svojho žánru – jej obrazy sú dynamické, živé a emocionálne. Viacnásobná držiteľka ocenenia Najkrajšia kniha Slovenska má nápaditý a originálny rukopis a spolu s jedinečným idiolektom Mareka Vadasa je celkové dielo plnokrvné po formálnej, estetickej i obsahovej stránke. Útek je smutnou i veselou knihou. Nahlodáva komfortnú zónu egoistického ponímania bezpečia a deti môže naučiť hlbokej humánnej pravde – nie sme ostrovom samým pre seba.

Literárna udalosť

Možno už nie je čas písať príbehy odklonené od reality. Žijeme v dobe vzrastajúcej xenofóbie, rasizmu, zvykli sme si na nešťastie druhých, na čierne očí detí vykúkajúcich zo stanových táborov. Hľadia na nás zo stránok novín, z obrazoviek, a predsa väčšinu z nás nechávajú chladnými.

Akým lepším spôsobom je možné rozdúchať súcit a pochopenie, ako prostredníctvom silného príbehu?

Útek je dôležitou knihou. Vadasov jazyk je naturalistický, a predsa príťažlivý aj pre detského čitateľa. Nenesie v sebe prizmy infantilnosti, je oslobodený od zbytočných príkras a fabúl. Spisovateľ výborne narába s metaforou, napínavý dej buduje na nápaditých pointách a poznaní svojho hrdinu. Chlapec reprezentuje otvorenosť, citlivosť, hravosť i zvedavosť. V konfrontácii so zlom nestráca nádej – do poslednej chvíle verí v opätovné stretnutie s otcom, v mierové spolužitie, verí snom.

Vydanie knihy Útek je literárnou udalosťou, ktorá sa nemeria počtom predaných kusov ani uverejnených článkov. Dielo stavia na bohatej slovenskej ilustrátorskej a rozprávkarskej tradícii a posúva dané spojenie do novej, modernej roviny. Rozprávka ako žáner sa u nás rozvetvuje na viaceré smery a prístupy, ale diel, ktoré by súčasne prehovárali k detskému i dospelému čitateľovi, nie je mnoho. Azda ide o vysnený cieľ, ktorého predstaviteľom je najmä Exupéryho Malý princ. Aj my už máme svojho Malého princa. Je ním Vadasov černošský chlapec, ktorý pootvára dvere do svetov, kde ľudia zabudli na hodnoty a odhodili ľudskosť. Držme mu palce, nech láska nakoniec zvíťazí!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útek #Marek Vadas