Knihomoli, pozor! Začína sa Bibliotéka

Výsledky prieskumu knižného trhu na Slovensku sú neveselé. Vyplýva z nich, že 68 percent respondentov si za minulý rok nekúpilo ani jednu knihu, 28 percent zase uviedlo, že nečíta vôbec, zistila agentúra Median.

10.11.2016 09:07
Samuel Bjørk Foto:
Svoju novinku Sova príde čitateľom priblížiť nórsky spisovateľ Samuel Bjørk.
debata (3)

Zvrátiť tento negatívny trend sa každoročne snaží aj jediný slovenský knižný veľtrh Bibliotéka, ktorý pravidelne navštívia desaťtisíce návštevníkov. Jeho 24. ročník sa v bratislavskej Inchebe začína vo štvrtok a počas štyroch dní ponúkne okrem knižných programov aj množstvo sprievodných podujatí.

Slovensko, Česko, Dánsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Rusko… Na Bibliotéke sa tento rok zúčastní celkom 203 vystavovateľov z rôznych krajín. Zahraničné zastúpenie nebude chýbať ani pri pozvaných autoroch. „Tak ako to boli napríklad minulý rok švédski autori Cilla a Rolf Börjlindovci, aj tento rok pokračujeme v tradícii severskej krimi. Svoju novinku Sova príde čitateľom priblížiť nórsky spisovateľ Samuel Bjørk,“ priblížila Martina Macková z Incheby.

Bjørk sa teší úspechu nielen v rodnom Nórsku, jeho prvá kniha Cestujem sama vyvolala veľký ohlas aj medzi slovenskými čitateľmi. Knižku Sova, ako aj staršiu tvorbu, príde návštevníkom Bibliotéky predstaviť v piatok o 17. hodine v Literárnej kaviarni Panta Rhei.

Bažanty si vyslúžili slobodu

Ku knižnému veľtrhu patrí aj každoročné udeľovanie Ceny Bibliotéky pre ženskú autorku. Minulý rok ju získala Jana Bodnárová, tentoraz si ju spolu s finančnou odmenou tisíc eur odnesie spisovateľka a tohtoročná finalistka Ceny Anasoft litera Vanda Rozenbergová za zbierku próz Slobodu bažantom.

„Kniha poviedok Slobodu bažantom je príbehovou zmesou o detských záchrancoch, mladých ,pomstiteľochʻ či dospelých pátračoch po univerzálnej slobode so štipkou imaginácie, hrsťou bizarností a veľkou dávkou každodenných návykov a rituálov, ktoré jednak definujú jednotlivcov, no zároveň sú predurčené na závratný zlom a porušenie,“ písala o knižke v Pravde literárna kritička Lenka Macsaliová.

Autorka knihy Vanda Rozenbergová si honorovanú Cenu Biblitéky prevezme vo štvrtok o 9.30 v Expo Clube počas slávnostného otvorenia Bibliotéky. Spisovateľku a jej tvorbu predstaví čitateľom o 13. hodine na Pódiu ZVKS a LIC Miroslava Vallová z Literárneho a informačného centra.

Na detských čitateľoch záleží

Na ploche s rozlohou 10-tisíc štvorcových metrov sa môžu návštevníci od štvrtka do nedele okrem kníh stretnúť aj s autormi ako Ľubomír Feldek, Juraj Červenák či Jozef Karika, zažiť krsty kníh, autogramiády, ale aj množstvo programov pre deti a mladistvých.

„Vždy sa snažíme zamerať aj na detského čitateľa. Aj preto, lebo úroveň čitateľskej gramotnosti u detí, ako vyplýva aj z prieskumu OECD, nie je na takej vysokej úrovni. Detský program sa bude konať, ako aj minulé roky, na dvoch pódiách Mama a tata, čítajte s nami a Deti sú naše knihy, kde budú deťom čítať autori detských kníh, deti sa budú môcť zabávať, tvoriť, budú čítať aj spievať,“ približuje detský program Macková.

Súčasťou Bibliotéky je okrem iného aj výstava vzdelávania a didaktickej techniky s názvom Pedagogika. Za zdanlivo nepríťažlivým názvom sa skrýva miesto, ktoré návštevníkom poodhalí nielen klasické učebné pomôcky, ale aj pútavé formy vzdelávania ako hračky či rôzne hlavolamy.

Knižný veľtrh Bibliotéka sa v Inchebe končí v nedeľu o 18. hodine. Či v návštevnosti tromfne minuloročný rekord – 44 016 ľudí, záleží už na cieľovej skupine podujatia, čitateľoch kníh.

Tipy zo sprievodného programu

Štvrtok o 18.00 h

  • Veronika Šikulová: Petrichor
  • Hrdinovia románu známej slovenskej spisovateľky sú „strašne kladní a strašne mŕtvi“. Víťazka Ceny Anasoft litera hovorí o udalostiach, ktoré sa udiali pred rokmi, a do ktorých nechtiac ako dieťa nazrela a zasiahla, a to, čo sa stalo, sa pokúša dať do súvislostí.
  • Literárna kaviareň Panta Rhei

Sobota o 14.00 h

  • Spievankovo: Spievanka, Zahrajko a zatúlaná píšťalka
  • Tam, kde každý rád si zaspieva a kde piesňou všetko ožíva, je krajina Spievankovo, v ktorej žijú nerozluční kamaráti, Spievanka a Zahrajko (autogramiáda hrdinov Spievankova Márie Podhradskej a Richarda Čanakyho od 15.00 h v stánku Fortuna Libri v hale D/414).
  • Literárna kaviareň Panta Rhei

Sobota o 17.00 h

  • Majk Spirit: Chalan, ktorý vynašiel Spirita, aby inšpiroval
  • „Verím, že sme tým, kým sa rozhodneme byť, a tiež verím, že od života nedostávame to, čo chceme, ale to, kým sme. Keď nepomáhaš robiť život niekoho iného lepším, strácaš svoj drahocenný čas na tejto Zemi,“ píše o svojej knižke hudobník Majk Spirit.
  • Literárna kaviareň Panta Rhei

Nedeľa o 11.00 h

  • Daniel Pastirčák: V tieni mŕtveho Boha
  • Prezentácia novej knihy Daniela Pastirčáka bude spojená s autogramiádou. Podujatie uvádza riaditeľka Literárneho a informačného centra Miroslava Vallová.
  • Kaplnka zboru Cirkvi bratskej, A4-nultý priestor

Nedeľa o 11.00 h

  • Katarína Kerekesová a tím: Mimi a Líza
  • Mimi žije vo svete za zavretými očami. No jej svet vôbec nie je nudný a čiernobiely. Spolu s neposednou Lízou spoznávajú susedov a prežívajú dobrodružstvá, kde zrak zrazu nie je taký dôležitý. Teraz si môžete sami vyfarbiť ich dobrodružstvá a v zošite plnom aktivít si vyskúšať aj Braillovo písmo.
  • Pódium ZVKS a LIC

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #knižný veľtrh #Bibliotéka #Majk Spirit #Veronika Šikulová #Samuel Bjørk