Svetlana Alexijevič: Zinkoví chlapci

„Máte malý výber: zabudnúť a mlčať, alebo zblázniť sa a kričať.“ Afganistan je jedno z najhorúcejších miest na mape sveta. A nie je to len podnebím.

16.11.2016 05:00
debata
Svetlana Alexijevič: Zinkoví chlapci
Svetlana Alexijevič Zinkoví chlapci  Svetlana Alexijevič: Zinkoví chlapci

Svetlana Alexijevič, držiteľka Nobelovej ceny za literatúru v roku 2015, venovala jednu zo svojich kníh Afganistanu. Presnejšie – desiatim rokom sovietskej intervencie a krvavej sovietsko-afganskej vojny.

Od knihy ku knihe sa Alexijevič zaoberá jediným – zmenšuje veľké dejiny až na rozmery malého človeka. Vojna, impérium, tisícky mŕtvych – všetko sú to až príliš nepredstaviteľné veci. Ale chorľavý chlapec so samopalom, ktorý nemá rád popravy, to je už čosi skutočné. A rovnako aj vojačikovia s jazvami na tvári i matky, ktoré po smrti detí zaživa zomreli medzi zbierkami známok, fotografiami, nikdy neoblečenými vecami.

Po prvom vydaní knihy Zinkoví chlapci sa na bieloruskú investigatívnu novinárku a spisovateľku Svetlanu Alexijevičovú (1948) spustila vlna súdnych sporov, ktoré proti nej viedli hrdinovia tejto knihy. Skutočne je pravda až taká neznesiteľná? Aj tá vlastná? V tejto knihe sa nedozviete, prečo Sovieti intervenovali do Afganistanu. Pochopíte však, aká nezmyselná je každá vojna, keď z nej prilietajú lietadlá plné zinkových rakiev.

V ruskom origináli Cinkovyje maľčiki (Molodaja gvardija, 1991). Preložila Kristína Karabová.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Absynt #Svetlana Alexijevič #Zinkoví chlapci #Kristína Karabová