Bábkari upozorňujú na násilie páchané na ženách

Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici pripravilo nový projekt pod názvom Živá ženská knižnica. „Ide o mobilný projekt na pokračovanie, niekde medzi performanciou, divadlom a živou diskusiou. Jeho cieľom je predstaviť výborné knihy ženských autoriek, ktoré sú neznáme a venujú sa veľmi živo a pravdivo rôznym mužsko-ženským témam.

28.11.2016 14:00
Jana Juráňová Foto: ,
Projektu Živá ženská knižnica sa v stredu večer zúčastní aj spisovateľka, dramatička a prekladateľka Jana Juráňová.
debata (1)

V prvej časti večera budú interpretované kľúčové diela feministickej literatúry, teória ako aj beletria, v rámci scénického čítania, spolu s aktuálnymi správami o ženách z dennej tlače. Živá ženská knižnica zároveň ponúka možnosť živej diskusie s pozvanými hostkami, výnimočnými osobnosťami, na rodovo citlivé témy,“ uviedla dramaturgička divadla Monika Tatarková.

Prvá časť predstavenia sa uskutoční v utorok 29. novembra o 19. hodine. V rámci večera sa návštevníci oboznámia s dielom fínskej literátky Märty Tikkanen Príbeh lásky storočia. Pozvanie do diskusie s témou Istanbulského dohovoru prijala Jana Raganová z občianskeho združenia Nemlčme, ktorého cieľom je zastaviť násilie páchané na ženách. Súčasťou večera bude spoločné vypískanie násilia páchaného na ženách.

„Druhý večer bude v stredu 30. novembra, rovnako o 19.00 h. V rámci čítania spoznáme dielo anglickej spisovateľky a feministky Virginie Woolf Tri guiney. V následnej diskusii rozoberieme témy nastolené v knihe – súvislosť medzi tradičným postavením žien, násilím a fašizmom. Pozvanie na diskusiu prijala spisovateľka, dramatička a prekladateľka Jana Juráňová,“ doplnila Tatarková.

BDNR pokračuje novým projektom v línii umeleckého stvárnenia ženskej skúsenosti v súčasnom svete. Divadlo sa inscenovaním Živej ženskej knižnice pripája k dňom aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách, ktoré sa začali 25. novembra Medzinárodným dňom eliminácie násilia páchaného na ženách a končia sa 10. decembra Medzinárodným dňom ľudských práv, pretože ženské práva sú ľudské práva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #feminizmus #Jana Juráňová #Bábkové divadlo na Rázcestí #Živá ženská knižnica