Anton Hykisch: Verte cisárovi

Možno milióny ľudí obšťastniť rýchlo, bez lásky a často aj proti ich vôli?

01.12.2016 05:00
debata
Anton Hykisch: Verte cisárovi
Anton Hykisch Verte cisárovi Anton Hykisch: Verte cisárovi

Nový historický román autora sa odohráva na sklonku 18. storočia, v predvečer Francúzskej revolúcie. Roky čakal budúci cisár Jozef II. na smrť svojej matky Márie Terézie. Hneď po jej skone začal netrpezlivo uskutočňovať svoj sen o spravodlivej vláde. V horúčkovitej sebazničujúcej práci chce zabudnúť na svoje osobné nešťastia a nedostatok lásky. Román – voľné pokračovanie úspešného Hykischovho románu Milujte kráľovnú – odkrýva bolestné súkromie mladého vládcu až po jeho predčasný tragický koniec.

Desaťročie vlády Jozefa II. znamená aj počiatok národného prebudenia Slovákov. Na stránkach knihy stretneme Jozefa Ignáca Bajzu s jeho trampotami pri písaní prvého slovenského románu. Spoznáme život v starej Bratislave/Preš­porku, kde v seminári na hrade Anton Bernolák s priateľmi vytvoril prvú slovenskú gramatiku. Nazrieme do života panovníkov v Európe, najvyšších cirkevných hodnostárov aj chudobných dedinských kňazov. Dostaneme sa do málo známych kútov rozsiahlej habsburskej monarchie.

Slovenský spisovateľ Anton Hykisch (1932) patrí medzi popredných predstaviteľov tzv. generácie 1956, ktorá odmietla dobové kánony socialistického realizmu. Je autorom próz pre dospelých i knižiek pre mládež, čitateľsky najúspešnejšie sú však jeho historické romány.

Vydavateľstvo SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Vydavateľstvo SSS #Anton Hykisch #Verte cisárovi