Irma Kudrovova: Pád do propasti

Petrohradská autorka roky zbierala materiál pre dokumentárnu knižku o poslednom úseku života Mariny Cvetajevovej. Cez osud poetky, ktorá sa kvôli rodine vrátila z emigrácie do vlasti, aby prišla o svojich najbližších a napokon si vzala život, Kudrovová opisuje udalosti a pomery krutého stalinského Sovietskeho zväzu.

02.12.2016 05:00
debata
Irma Kudrovova: Pád do propasti
Irma Kudrovova Pád do propasti Irma Kudrovova: Pád do propasti

Píše sa rok 1939. Cvetajevová podľahla prianiu svojho muža a dcéry, aby sa vrátila domov. Nepočúvala varovanie priateľov, ktorí ju upozorňovali na vtedajšiu politickú situáciu v krajine. Čoskoro prišlo rozčarovanie. Jedna z najvýznamnejších ruských spisovateliek 20. storočia bola i so svojou rodinou izolovaná v osade Boľševo neďaleko Moskvy a krátko nato boli jej muž Sergej Efron a dcéra Ariadna zatknutí.

Cvetajevová po krátkom nelegálnom pobyte v Moskve odcestovala s nedospelým synom do evakuácie v tatárskej Jelabuge a už sa nedozvedela, že jej muža zastrelili a dcéru poslali do gulagu. Ťažko znášala vojnu, v evakuácii nenašla prácu a často i so synom hladovali. Ako emigrantka bola totiž stále pod dohľadom tajnej polície. Nakoniec sa v roku 1941 rozhodla ukončiť svoj život. Jej syn neskôr padol vo vojne.

Ruská filologička a literárna teoretička Irma Kudrovová (1929) pracovala v časopisoch Zvezda a Iskusstvo, je jednou z popredných expertov na dielo Cvetajevovej, o ktorej napísala tri knižky. (česky)

Pulchra

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Irma Kudrovova #Pád do propasti #Pulchra #Marina Cvetajevová