Vladimír Koštial a Ivan Bohuš ml.: Expedícia Vysoké Tatry 1955

Kniha približuje prostredníctvom brilantných čiernobielych fotografií Vladimíra Koštiala (1912 - 2001) prvý kolektívny prechod hlavného hrebeňa Vysokých Tatier v zimnom období, ktorý zorganizovali slovenskí horolezci pod vedením Arna Puškáša na prelome februára a marca roku 1955.

05.12.2016 05:00
debata
Vladimír Koštial a Ivan Bohuš ml.: Expedícia...
Expedícia Vysoké Tatry 1955 Vladimír Koštial a Ivan Bohuš ml.: Expedícia Vysoké Tatry 1955

Realizovali jeden zo svojich horolezeckých snov a zároveň cielene spopularizovali v tom čase nie veľmi pochopený šport – horolezectvo. Úspešný prechod, vykonaný expedičným spôsobom, bol pre našich horolezcov aj vďaka neobvyklej medializácii vstupenkou do svetových veľhôr.

Texty napísal tatranský publicista a športovec, tiež meteorologický pozorovateľ Geofyzikálneho ústavu SAV Ivan Bohuš ml. (1957) Okrem stručného prehľadu dovtedajšej histórie zimného horolezectva vo Vysokých Tatrách venoval pozornosť aj okolnostiam, v akých sa zrodila myšlienka tohto výnimočného podujatia. Približuje taktiku prechodu, vtedajší výstroj a výzbroj. Značnú pozornosť venuje aj ďalším životným osudom dvadsiatich šiestich účastníkov prechodu. Mnohí z nich sa neskôr vypracovali na špičkových horolezcov, iní už v tomto športe nepokračovali, ale vynikali v rôznych iných aktivitách.
I & B

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Vladimír Koštial #Ivan Bohuš ml. #Expedícia Vysoké Tatry 1955