Dežo Ursiny: Jabloň v zime

Príbeh listov Eve sa začína v 70. rokoch, keď mladý muzikant Dežo Ursiny písal listy Eve Rosenbaumovej, svojej prvej veľkej láske.

07.12.2016 05:00
debata

Listy plné príbehov ľudí, plné lásky, plné ťažkostí, listy, aké sa dnes už takmer nepíšu. Mali vtedy niečo cez dvadsať rokov a žili v dobe, keď umierala aj posledná nádej 60. rokov.

Dežo Ursiny: Jabloň v zime

Dežo Ursiny (1947 – 1995) nikdy nebol spisovateľom, ale vždy ním vlastne chcel byť. Písal veľa: básní, textov, no najmä veľa listov. Pred niekoľkými rokmi vyšla kniha jeho listov Zdenke Krejčovej Moja milá pani. Boli to listy jeho poslednej veľkej láske. Minulý rok vyšli listy, ktoré si Dežo vymieňal so synom Kubom.

Slovakistka žijúca v Ríme Eva Rosenbaumová listy uložila do trezoru a nechcela ich počas svojho života uverejniť. Petrovi Zajacovi, svojmu priateľovi, však povedala: „Keď ja zomriem, tak s tým niečo rob. Ty už budeš vedieť čo.“ Tesne pred smrťou v roku 2014 listy nakoniec Eva literárnemu teoretikovi zverila a ten ich zveril vydavateľstvu Artforum. Knihu nazvali Jabloň v zime, čo je preklad názvu Dežovej pesničky Apple Tree in Winter, asi najznámejšej skladby z albumu Provisorium, ktorá vznikla v tom čase, ako listy Eve.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dežo Ursiny #Jabloň v zime