Kniha: Björkova Sova je ešte napínavejšia ako jeho prvotina

V lese sa našlo telo tínedžerky Camilly Greenovej, ktorá bola tri mesiace nezvestná. Niekto ju rituálnym spôsobom zavraždil, možno aj týral a mučil.

10.12.2016 12:00
švédsky krimiautor Samuel Bjork Foto: ,
Nórsky bestsellerový krimi autor Samuel Björk.
debata

Opatrne ju položil na lôžko z vtáčích pier a okolo tela umiestnil sviečky v tvare pentagramu. Vrah po sebe nezanechal žiadne stopy. Vyšetrovaním prípadu v druhej knihe Samuela Björka Sova je poverený skúsený kriminalistický veterán Holger Munch a jeho geniálna, hoci trochu labilná kolegyňa Mia Krügerová. Ani oni, ani nikto z ich tímu však nie je pripravený na zlo, ktorému budú musieť čeliť pri pátraní. Čo je to za šialenca, kto sa to komu a za čo mstí? Spočiatku nenachádzajú nič, žiadne dôkazy, nemajú sa čoho zachytiť. Zapracuje však mladý hacker a… náhoda. Kruh sa pomaly uzatvára a všetko nasvedčuje tomu, že medzi vraždou a udalosťami, ktoré sa odohrali pred mnohými rokmi, by mohla existovať nejaká súvislosť.

Samuel Bjork - Sova Foto: Ikar
Samuel Bjork - Sova Samuel Bjork - Sova

Ak by sa niekto nazdával pri prečítaní úvodného prológu, že vie, ako sa dej bude rozvíjať a kto bude asi vrah, mýli sa. Úvodné postavy sestry a brata, ktorý sa v lese hral na sovu, sú síce prvopočiatok, ale od nich sa dej ďalej odvíja. A rozuzlenie siaha hlboko do minulosti. Kniha je poskladaná z krátkych kapitol a každá je napínavá, vťahuje čitateľa do deja a núti ho čítať ďalej. V Björkovej prvotine Cestujem sama sa objavuje Holger Munch so svojou kolegyňou Miou Krügerovou. V prvej knihe do života Holgera Muncha kruto zasiahne vrah, ktorý mu unesie vnučku. V tejto knihe bude jeho osud a osud jeho rodiny ešte ťažší. Vrah sa pokúsi zavraždiť jeho dcéru. Takmer sa mu to podarí, ťažko ju zraní, ale Mia s Holgerom ju zachránia.

Mia Krügerová má labilnú povahu. Hltá tony liekov na upokojenie, ktoré jej veľmi nepomáhajú. Skôr naopak. Týra ju nevysvetliteľná smrť jej sestry dvojčaťa, ktorá sa vraj predávkovala drogami. V tejto knihe však sa objavujú neznáme postavy, ktoré dávajú na známosť, že vedia o jej smrti niečo viac. Autor poznamenal, že má námet na tretiu knihu. Ak má, tak sa v nej azda okrem iného vysvetlí, čo za smrťou Miinej sestry naozaj je. Aspoň v to dúfam po prečítaní knihy, lebo táto dejová línia je tu jasne naznačená.

Myslím, že Sova, druhá kniha o tejto nesúrodej vyšetrovacej dvojici, je ešte lepšia ako prvá. Zaujímavý dej, rýchle rozprávačské línie, ktoré do seba zapadajú ako ozubené kolieska. A zasa sa čitateľ musí opýtať. Naozaj sa takéto príbehy dejú aj v skutočnosti? A zasa nachádza odpoveď vo výchove, v rodine, kde sa všetko začína. Ak sa niečo pokazí, môže to raz vyústiť v krutý príbeh osamelého vraha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sova #Samuel Bjork