Jaron Lanier: Komu patří budoucnost?

Najvýkonnejšie počítačové servery, ktoré autor nazýva „Sirény“, lákajú užívateľov na rýchle a bezplatné služby a prakticky zadarmo od nich získavajú ohromný objem informácií.

14.12.2016 05:00
debata
Jaron Lanier: Komu patří budoucnost?
Jaron Lanier, Komu patří budoucnost? Jaron Lanier: Komu patří budoucnost?

Tieto informácie (užívateľom vytvorený obsah, jeho osobné dáta, preferencie i zvyky) potom predávajú ďalej, čím podľa autora nenápadne likvidujú strednú triedu, a to s jej vlastnou pomocou.

Americký technologický priekopník a provokatívny mysliteľ, tiež vizuálny umelec a hudobný skladateľ Jaron Lanier (1960) svojou knihou spochybňuje vízie „krásneho nového sveta“ digitálneho veku, v ktorom prostredníctvom sietí voľne plynú informácie a všetko bude dostupné všetkým a prakticky zdarma. Taký svet totiž čaká len trvalý hospodársky zostup a sociálna degradácia väčšiny ľudí, zatiaľ čo peniaze a moc sa budú koncentrovať u tých, ktorí vlastnia a ovládajú najvýkonnejšie počítačové servery a najväčšie siete.

Autorovo varovanie pred nedávno nastúpeným smerom vo vývoji sietí vychádza z pesimistickej tézy, podľa ktorej sú digitálne technológie prvou technológiou v dejinách, ktorá v konečnom výsledku zlikviduje viac pracovných miest, než ich vytvorí.

V anglickom origináli Who Owns the Future? (Simon and Schuster 2013). (česky)

Dokořán

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #technológia #Jaron Lanier #Komu patří budoucnost? #Dokořán