Rudolf Sikora: Sám s fotografiou/Alone with Photography

Výtvarník Rudolf Sikora (1946) patrí od začiatku 70. rokov 20. storočia k najvýznamnejším postavám českého a slovenského výtvarného umenia, počas normalizácie bol aktívny na neoficiálnej umeleckej scéne. Kniha vyšla zároveň s rovnomennou výstavou, ktorou sa Sikora predstavil počas nedávneho Mesiaca fotografie v Bratislave.

16.12.2016 05:00
debata
Rudolf Sikora: Sám s fotografiou/Alone with...
Rudolf Sikora Sám s fotografiou Alone with Photography Rudolf Sikora: Sám s fotografiou/Alone with Photography

Sikora vo svojom ateliéri v Bratislave zorganizoval v roku 1970 1. otvorený ateliér, ktorý predznamenal nástup silnej generácie konceptuálnych tvorcov. Vyšiel zo svojskej syntézy „novej citlivosti“ a konceptuálneho myslenia, neskôr ho obohatil aj o postmoderné podnety. Zasiahol do viacerých oblastí výtvarného umenia; venuje sa maľbe, kresbe, grafike, fotografii, akčnému umeniu, tvorbe objektov a inštalácií.

Inicioval stretnutie v Umeleckej besede 19. novembra 1989 a patril k zakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu, na krátky čas aktívne vstúpil aj do politiky. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde neskôr pôsobil ako profesor, v pedagogickej činnosti pokračoval na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach.

Stredoeurópsky dom fotografie

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Rudolf Sikora #Sám s fotografiou #Alone with Photography